A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Därför är vi så galna i ljudböcker

Ljudbokstrenden är här för att stanna. Men varför är vi så galna i ljudböcker? Vad gör en ljudbok till en bra ljudbok och vilka böcker bör du inte missa under det nya året? Storytel reder ut.

News55

Listan över alla böcker vi drömmer om att läsa är lång men för många räcker tiden inte till. Traven med böcker blir liggande alltjämt medan månaderna går och vill det sig illa förblir böckerna oöppnade och outforskade.

Men det är här ljudboken kommer i bilden. För bara något decennium sedan var det knappt någon som hört talas om böcker i ljudformat, än mindre att det går att strömma ljudböcker via nätet. Nu konsumerar vi digitala böcker i samma omfattning som fysiska böcker.

Hos Sveriges största digitala boktjänst Storytel så är det just lyssnandet av böcker som är mest populärt.

Just nu bjuder Storytel alla News55:s läsare på ett specialerbjudande – prova Storytel och välj bland hundratusentals ljudböcker och e-böcker i 30 dagar helt utan kostnad.

Ljudbok som sällskap eller för att kunna somna lättare

Anledningarna till varför just ljudboken blivit så populär är flera: tillgängligheten, den tekniska utvecklingen och inte minst utbudet och att det är prisvärt med obegränsad tillgång till böcker för ett fast pris per månad. Forskning från Handelshögskolan i Stockholm och Förläggareföreningen visar också att en av de främsta anledningarna till att människor lyssnar på ljudböcker är för att få sällskap av den person som läser in boken och att det på så vis minskar känslan av ensamhet.

– Att lyssna på ljudböcker för att kunna somna lättare är också väldigt vanligt. I en tid där man vill vara aktiv och samtidigt varva ner är ljudbokens styrka att du kan få bägge delarna: lyssna som underhållning när du promenerar, tränar, städar eller lyssna som avkoppling när du vill ha egentid eller ska sova, förklarar Åse Ericson, Sverigechef på Storytel.

Åtta av tio personer läser fler böcker än tidigare

Idag växer utbudet av både e-böcker och ljudböcker stadigt. Hos Storytel finns hundratusentals böcker med allt från hårdkokta deckare, feelgood, facklitteratur, skönlitteratur till barnböcker. Det stora utbudet i kombination med abonnemangsformen: att man betalar ett fast pris för obegränsad tillgång gör att vi läser och lyssnar på fler böcker per person per månad.

Storytels kunder lyssnar och läser i snitt 30 timmar per månad och hela 82 procent anger att de nu läser och lyssnar på betydligt fler böcker än innan de skaffade Storytel.

Unna dig massor av ljudböcker och e-böcker! Storytel bjuder alla News55:s läsare på ett specialerbjudande – prova Storytel i 30 dagar helt utan kostnad. 

Uppläsarens roll viktig

Vad kännetecknar då en bra ljudbok? En bra berättelse är alltid en bra berättelse men fysiska böcker kräver mer av din uppmärksamhet medan ljudboken tillåter dig att göra annat.

Det gör att böcker som lämpar sig extra väl i ljudformat är de som innehåller tydliga men färre karaktärer och en rak kronologisk berättelse, (utan större hopp i tid eller rum). Men större betydelse har ändå uppläsaren av boken.

– Vad lyssnarna tycker om specifika läsare är otroligt varierande. Vissa föredrar en mer rak inläsning, där läsaren själv kan brodera ut i huvudet, medan andra älskar uppläsare som tar ifrån tårna och dramatiserar allt vad de har. Mycket handlar om att välja rätt uppläsare till rätt bok, säger Åse Ericson.

FOTO: STORYTEL
Åse Ericson är Sverigechef på Storytel.

FAKTA

Här är de populäraste ljudböckerna under 2020

1. Mytomanen – Sofie Sarenbrant, inläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark Förlag
2. Vingar av silver – Camilla Läckberg, inläst av Mirja Turestedt, Bokförlaget Forum
3. Där kräftorna sjunger – Delia Owens, inläst av Anna Maria Käll, Bonnier Audio
4. Innan molnen kommer – Mari Jungstedt, inläst av Katarina Ewerlöf, Albert Bonniers Förlag
5. Spegelmannen – Lars Kepler, inläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers Förlag
6. Dödslistan – Anna Jansson, inläst av Marie Richardsson, Norstedts
7. En bur av guld – Camilla Läckberg, inläst av Mirja Turestedt, Bonner Audio
8. Fruset guld – Rolf Börjling & Cilla Börjlind, inläst av Nina Zanjani, Norstedts
9. Var är Olle? – Del 1. Försvinnandet – Martin Ezpeleta, inläst av Martin Ezpeleta, Storytel Original
10. Knutbyflickan – Livet i sektens innersta krets – Linnéa Kuling, inläst av Linnéa Kuling, Storytel Origina

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.