A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Därför behöver hjärnforskningen ditt stöd

När Anette Hjerpe var 51 år vaknade hon upp en vanlig dag och kände sig plötsligt yr: ”Inte ens när det var svårt att röra min högra sida tänkte jag att det kunde vara en stroke”, säger hon.

CAPE MEDIA

Anette Hjerpe levde ett aktivt liv och hade många bollar i luften. Under en särskilt stressig period drabbades hon, endast 51 år gammal, av en stroke trots att hon kände sig både frisk och kry. Dottern Amanda hittade Anette helt förstenad i duschen när hon kom förbi för att hämta rena handdukar. 

– Hon förstod att jag hade fått en stroke och ringde 112 och sen gick allt mycket snabbt. På sjukhuset fick jag propplösande behandling, trombolys, och en liten stund senare kunde jag prata igen, berättar Anette. 

Det här är Anettes högsta önskan 

Tiden efter stroken led Anette av svår hjärntrötthet, ångest och det tog henne lång tid att återgå till vardagen. 

– Det har varit flera tuffa år för hela familjen. Nu är min högsta önskan att hjärnforskningen ska kunna ge vården ännu bättre verktyg mot stroke. Jag anade inte oråd när jag vaknade och kände mig väldigt yr. Inte ens när det blev svårt att röra min högra sida tänkte jag att det kunde vara en stroke. 

Så kan du upptäcka en stroke i tid  

Symtomen på en stroke kommer plötsligt och genom ett AKUT-test kan du lära dig att upptäcka dessa i tid. 

  • A står för Ansikte: Be personen att le. Om ena mungipan hänger – ring 112!
  • K står för Kropp: Säg åt personen att sträcka båda armarna rakt fram. Om ena armen faller ned inom tio sekunder – ring 112!
  • U står för UttalBe personen upprepa en mening som ”Det är vackert väder idag.” Har personen sluddrigt tal eller tappar ord – ring 112!
  • T står för Tid: Agera blixtsnabbt – varje sekund är livsviktig! Misstänker du stroke ska du aldrig tveka – ring 112!

Så bidrar du till hjärnforskningen

Hjärnfonden delar varje år ut forskningsbidrag och är på så vis livsviktig för fortsatt forskning på hjärnsjukdomar. Varje år drabbas runt 25 000 personer av en stroke i Sverige och fler än vart femte fall leder till döden. Därtill är stroke den vanligaste orsaken till fysiska handikapp och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Hjärnforskningen skapar hela tiden nya och bättre förutsättningar så att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan och få bättre rehabiliteringsmöjligheter. Genom att skriva ett testamente till Hjärnfonden är du med och bidrar till hjärnforskningen

Du kan också stödja hjärnforskningen med en gåva eller genom att bli månadsgivare.

Skicka SMS ”HF200” till 72 901 så skänker du 200 kronor 
Pg 90 11 25–5 eller Bg 901-12 55 
Personlig Givarservice 020 – 523 523
Swisha till nummer 123 01 963 52 

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.