A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Därför ökar den extrema torkan risken för sexuella övergrepp

PLAN INTERNATIONAL Regionen är drabbad av den värsta torkan på över 40 år. Nu vittnar somaliska flickor och kvinnor på Afrikas horn om ytterligare hot i hungerkatastrofens spår. – Allt fler riskerar att utsättas för sexuellt våld eller att bli bortförda, säger Aisha Jama Diriye som tillsammans med Plan international kämpar för de utsatta.

News55

Du kan göra skillnad för världens flickor. Bli Flickafadder för 125 kronor i månaden. 

Sedan början av året har över en halv miljon somalier tvingats lämna sina hem, på jakt efter mat, vatten och humanitär hjälp. Anledningen är en torka som saknar motsvarighet de senaste 40 åren. Enligt FN kan den leda till att 350 000 barn bara i Somalia dör av svält om de inte får akut hjälp.

På Plan International, en global barnrättsorganisation som finns i 75 länder, jobbar man aktivt för att främja flickors rättigheter under den pågående krisen. Bland annat genom att dela ut vatten, pengar för mat och andra nödvändigheter till de allra mest utsatta. Men det är inte bara hungern som är ett hot mot befolkningen i landet.

För kvinnor och flickor är situationen dubbelt farlig, då vittnesmål om ökat sexuellt våld strömmar in.

– Före torkan var de flesta männen upptagna med sina jobb, men nu när så många har blivit arbetslösa ägnar de sig i stället åt att trakassera unga kvinnor på gatorna. På landsbygden där flickorna måste gå långa sträckor i jakten på vatten, löper de allt större risk att utsättas för sexuellt våld eller bli bortförda, säger Aisha Jama Diriye.

”Bild”
Aisha Jama Diriye.

 ”Våldet har ökat dramatiskt”

En undersökning genomförd av organisationen visar att nästan var tredje person känner till en flicka eller kvinna som har överlevt sexuellt eller könsbaserat våld de senaste sex månaderna. 34 procent av de tillfrågade menar att risken för våldtäkt, sexuella trakasserier, våld i hemmet, barn- och tvångsäktenskap och könsstympning ökar på grund av torkan.

En av anledningarna till att fler flickor gifts bort är att familjen får en mun mindre att mätta, och där hungern är som värst vittnar vissa familjer om att de inte har någon annan utväg.

Aisha Jama Diriye – som dagligen arbetar med att förebygga och öka kännedomen om det könsbaserade våldet – har med egna ögon sett hur våldet inom familjer ökat dramatiskt.

– Till exempel leder dyr mat och arbetslöshet till fler konflikter bland gifta par. När familjer väljer att flytta in i städerna utsätts flickorna oftare för övergrepp av äldre släktingar, antingen fysiskt eller psykiskt.

Så kan du vara med och hjälpa

Nu riskerar tusentals barn i Somalia att mista livet om inte biståndet ökar. Både på grund av torka och svält, men också på grund av det ökande sexuella våldet.

– En del av de som har blivit utsatta kommer till oss och ber om hjälp för att hantera traumat, men bland de som inte söker hjälp ökar risken för att de ska skada sig själva eller till och med begå självmord.

Vill du vara med och stoppa våldet mot flickor?

Stötta Plan Internationals arbete och bli Flickafadder för endast 125 kronor i månaden.

Då bidrar du till:

  • Att våld, övergrepp och trakasserier mot flickor får ett slut.
  • Att färre flickor gifts bort och riskerar att bli gravida.
  • Att alla flickor får gå i skolan.

Bli Flickafadder här!

Vill du hellre ge en engångsgåva?

Swisha till 900 14 70 eller scanna QR-koden så hjälper du till med att stärka flickors rättigheter.


Läs mer om Plan Internationals arbete.

Advertisement
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.