A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

De har 250 års erfarenhet av Stryktipset - lär av seniorexperterna!

Vill du ha ett riktigt stalltips? Möt Björn Lind, 73, och de andra av Svenska Spels seniora rådgivare när de tar sig an ett nästan omöjligt uppdrag – att tippa vem som vinner engelska FA-cupen i vår.

Anton Hagwall

Kompetens, brukar man säga, består av två saker: Kunskap och erfarenhet. Så när fotbollsprofilen Bosse Petterson fick i uppdraget att dra ihop ett gäng riktigt duktiga spelare på Stryktipset, visste han var han skulle leta. Bland dem som verkligen har varit med. Seniorerna.

Tanken är att dessa seniora rådgivare ska ta tillvara all den energi och outnyttjad potential som finns bland stryktippare, i syfte att sprida kunskap och erfarenhet över generationsgränserna.

En av dem är Björn Lind, 73 år och pensionerad bolagsjurist från Landskrona, som har handplockats av Bosse tillsammans med tre andra för sina unika kunskaper om såväl engelsk fotboll som Stryktipset.

Dagen då vi träffar kvartetten ska de se in i framtiden: De ska tippa vem som vinner finalen i engelska FA-cupen 2018. En smått omöjlig uppgift i vanliga fall, men med tvåhundrafemtio års gemensam erfarenhet i rummet måste man ändå säga att Bosse har fått ihop ett kompetent gäng. Bra odds helt enkelt.

Bra spelare brukar ha tur

Björn Lind har varit med från början. Första gången tv direktsände en engelsk fotbollsmatch, som dessutom gick att tippa på, var i premiären av ”Tipsextra”.

– Jag minns tydligt att det var den 29 november 1969 och att den allra första målskytten var skotten Hugh Curran som nickade in 1-0 för Wolves mot Sunderland, berättar Björn.

Sedan dess har direktsänd engelsk fotboll på lördagar tillsammans med Stryktipset blivit en svensk följetong. Några år senare vann Björn en resa till England och såg Arsenal mot Manchester City.

– Sen var jag fast. Genom mitt arbete har jag därefter besökt London mer än 100 gånger genom åren och sett allt från små lokala matcher till cupfinal och landskamp på Wembley.

Bra spelare brukar ha kul

Björn har ett långt och händelserikt arbetsliv bakom sig. Under ett par år var han dessutom ordförande för Landskrona BolS, ett uppdrag han är mycket stolt över.

– Är man ordförande i Bois behöver man ingen legitimation i Landskrona, säger Björn belåtet.

Men när han gick i pension för ett par år sedan var det svårt med omställningen.

– Allt tystnade över en natt. Det tog ett tag att anpassa sig.

Därför blev Björn väldigt glad när Bosse Petterson ringde och bad honom bli senior rådgivare för Svenska Spel.

Så, nu sitter han här med de tre andra – Göran, Bengt och Karl-Inge – på en engelsk pub i centrala Stockholm. Det ligger en spänd förväntan i rummet. Gänget sitter med huvudena tätt över ett bord och dividerar: Vilka lag är favoriter, vilka kan skrälla? Har lagen bra reserver? Hur är spelarnas form? Hur ser statistiken ut? Herrarna är fulla av information och kunskap man bara kan ha om man har varit med länge. Allihop talar om vikten av magkänsla, men är helt överens om att den ändå bygger på erfarenhet.

– Det som är kul med FA-cupen är att lag från olika divisioner möter varandra, och att det kan bli riktiga skrällar om ett litet otippat lag vinner.

Och när sånt händer kan det dessutom bli klirr i kassan. Björn har vunnit en del genom åren. Tretton rätt har han haft en gång, sedan många elvor och tolvor.

– Jag vann lite grann senast i helgen, säger Björn.

Och vinnaren blir…

Det är svårt att inte svepas med av Björn och de andra seniorerna. De ger verkligen ett förtroendeingivande intryck där de sitter med sina handskrivna papper med historik, statistik och möjliga utfall. Efter någon timmes överläggande är de klara. De har en vinnare som de tror kommer att möta och slå Manchester United där på Wembley i maj.

Så vad kom de seniora rådgivarna fram till? Se hela mötet och få svaret här:

Spel för dig över 18 år. Ett spel från Svenska Spel med tillstånd från regeringen och under tillsyn av Lotteriinspektionen. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020-81 91 00 stodlinjen.se.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!