Elfvings Matblogg
Se upp Ingrosso och Zazzi: nu gör vi egen pizza!
Ulf Elfving
Hela denna artikeln är en annons
Kristin Hjalmarsdottir arbetar som podiater med inriktning ortopedtekniska hjälpmedel hos TeamOlmed. Patienten kommer på remiss, som ofta skrivs av en specialistläkare, sjukgymnast eller medicinsk fotterapeut/podiater med särskild kompetens inom just diabetes.
– När jag träffar patienterna första gången börjar vi med att göra en fotanalys för att bedöma tillståndet. Då har de ofta varit och kontrollerat sin diabetes och genomgått en fotstatus. Sedan väljer vi ut en specifik produkt och tar exempelvis fram individuella inlägg. Vid behov provar vi även ut lämpliga skor. Jag informerar patienten och patientens anhöriga hur man förebygger skav och sår om man har diabetes och berättar hur skor och inlägg ska skötas om och användas, berättar Kristin Hjalmarsdottir.
Risken för nedsatt känsel och försämrad blodcirkulation i fötter ökar ju längre tid man haft diabetes, och särskilt om man haft dålig koll på sina blodsockervärden.
– Ett förhöjt blodsocker under längre tid påverkar blodkärl och nerver i kroppen negativt, berättar Kristin. Har man nedsatt känsel i fötterna, eller håller på att få nedsatt känsel, får man ofta tydliga symtom så som stickningar, myrkrypningar och domningar och det kan göra ont. Har man nedsatt känsel i fötterna, och går med fel skor, ökar risken för fotsår, eftersom man inte känner om skorna skaver eller hur bra eller dåligt de sitter.
Om man har fotsår måste man i första hand kontakta vårdcentralen för att få behandling. Sedan behöver såret avlastas med ortopedtekniska hjälpmedel, så som skor och inlägg.
– Såravlastningen hjälper såret att läka. Även små fotsår kan bli infekterade, stora och svårläkta. Blir såret infekterat, och man redan har dålig blodcirkulation i foten så att blodet inte når fram till såret, tar det längre tid för såret att läka och i värsta fall kan man behöva amputera om man inte får rätt behandling.
Har man diabetes och nedsatt känsel i fötterna bör man söka sig till mer specifika skobutiker med personal som är experter på området. Det är viktigt att använda skoinläggen i kombination med bra skor. Skorna får inte vara för trånga och det måste finnas utrymme för fötterna.
– De som har deformerade fötter och väldigt låga, eller höga fotvalv, får inte alltid den hjälp de behöver av butiksfabricerade inlägg. De kan istället behöva ha individuellt anpassade inlägg för bättre tryckfördelning och resultat.
Har man koll på blodsockret så minskar risken för framtida fotkomplikationer. Det är dessutom viktigt att man får sin årliga fotstatus genomförd så att man vet vilken riskgrupp man tillhör.
– Mitt råd är att man dagligen undersöker fötterna och gärna använder en spegel så att man riktigt kommer åt och ser bra. Det är självklart viktigt med bra fothygien. Har man torra fötter bör man smörja in de regelbundet, men inte mellan tårna, eftersom man då kan få svamp. Det är också viktigt att ha bra inneskor i hemmet och att man undviker att gå barfota eller i strumplästen. Använd skor som sitter bra och har man känselnedsättning ska man se till att få hjälp med att prova ut skor. Har man svårt att själv nå ner till fötterna, eller ser dåligt, bör man kontakta en medicinsk fotterapeut/podiater. Då kan man få lite allmänna råd också, avslutar Kristin Hjalmarsdottir.
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.