A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Doris, 83, om drömboendet: ”Bättre kan man inte ha det”

I Bonums seniorboende Månstenen i Norrköping har de boende nära till allt, möjlighet att lära känna nya vänner och att få hjälp med sådant som kan bli lite svårare att ordna själv om man inte kan eller vill. ­– Bättre kan man inte ha det, säger Doris Marklund, en av de boende i brf Månstenen.

News55

Från fönstret ser Doris Marklund en stor gräsmatta, en boulebana och en tennisbana längre bort. Stora lindar vajar i höstvinden.

– Jag har en liten odlingslåda där jag odlar blommor och gräslök, men den ser man inte härifrån, säger hon.

Doris Marklund har bott i Bonums seniorboende i Norrköping sedan i fjol och trivs mycket bra. Det är stor skillnad på den här lägenheten och den som Doris och hennes man bodde i då han levde.

Tittade på flera olika alternativ

– Vi bodde på tre trappor utan hiss och min man var lite framsynt och sade en dag: “Ska vi inte ta tag i det här med boendet nu när vi orkar eller ska vi vänta tills någon måste bära ut oss?”

Doris och hennes man hade följt bygget av Månstenen från start. De kände till området, affärerna, biblioteket, vårdcentralen och apoteket. Det var viktigt, säger hon.

– Vi hade tittat på flera alternativ, men sedan kom vi fram till att Bonum var det bästa. Det är tryggt och bra, jag har tillgång till all service jag behöver och det är som vi brukar säga krypavstånd till allt! Jag flyttar inte härifrån om jag inte måste.

Något Doris tycker är särskilt viktigt är gemenskapen, speciellt eftersom hon själv är en mycket social person. I brf Månstenen är det lätt att lära känna sina grannar.

“Det är skönt att man aldrig behöver vara ensam”

– Bonum gör det lättare för oss ensamma att ta kontakt. Det är bara att knacka på hos en granne och fråga vad den ska göra ikväll och så kan man titta på TV eller prata en stund. Det är skönt att man aldrig behöver vara ensam.

Doris Marklund har en bokcirkel med några andra i bostadsrättsföreningen. De brukar träffas i gemensamhetslokalen då och då. Lokalen är ett bra ställe att träffas, ha aktiviteter eller fest, tycker hon. Många har firat sina 75-årsdagar där.

– Det är bra att lokalen finns eftersom jag är en väldigt aktiv person som tycker om att hitta på saker. Jag har många järn i elden, men hellre det än att inte göra något alls.

Amerikaklockan tickar i Doris vardagsrum och gardinerna vajar i vinden från den öppna balkongdörren. Det var något av det första Doris fick hjälp av Bonumvärden med när hon flyttade in, berättar hon.

“Vi har all service vi behöver”

– Bonumvärden hjälpte mig att sätta upp gardiner och lampor. De har också tvättat fönstren. Man kan tycka att det är en bagatell men det är sådant man behöver hjälp med när man är ensam.

– Vi har all service vi behöver, och det sociala framför allt. Bättre kan man inte ha det och det säger nog de flesta som bor här, säger Doris Marklund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!