A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Du kan göra skillnad för de mest utsatta – bli månadsgivare idag

Utveckling och välstånd fortsätter att öka i många länder runt om i världen. Men alla länder kämpar med sina utmaningar och klimatkrisen påverkar alla, vissa mer akut. Länder i södra Afrika kantas av orättvisor, konflikter, utbredd fattigdom och förödande naturkatastrofer. Lokala organisationer kämpar dagligen för förändring och behöver ditt stöd. Genom att bli månadsgivare hos Afrikagrupperna är du med och skapar långsiktig och hållbar förändring som verkligen gör skillnad. I dessa tider är solidaritet viktigare än någonsin.

Story Media

Afrikagrupperna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation med en vision om en rättvis värld. Deras arbete grundas i samarbeten med partnerorganisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe som fokuserar på att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), mat och markrättigheter samt naturresurser, företag och mänskliga rättigheter.

Ditt stöd som månadsgivare livsviktigt just nu, när länder som Sydafrika och Moçambique hanterar akuta kriser och katastrofer.

Vården är som viktigast under och efter katastrofer

I flera år har Moçambiques nordligaste provins, Cabo Delgado, utsatts för extremistattacker. Miliser plundrar, bränner och hugger ihjäl. Människor flyr för sina liv och trängs ihop i städer långt från där de bodde innan. Med hjälp av bidrag från bland annat Afrikagruppernas månadsgivare har AMODEFA, Afrikagruppernas partnerorganisation, öppnat kliniker i området. Det råder trots detta ständig brist på nödvändigt material för att kunna ge den vård som behövs.

Ncane förlorade allt i översvämningarna i Sydafrika

Ett extremt regnoväder på Sydafrikas östkust i början av april 2022 följdes av fruktansvärda översvämningar. De svepte genom byar och städer och förstörde tusentals hem, dödade över 450 människor och tvingade omkring 40 000 människor på flykt. Minst 80 personer saknas ännu. Ncane Hlophe förlorade sin mormor, farbror och sex syskonbarn på en och samma dag. De saknas fortfarande trots många försök att gräva i leran där familjens hem låg tidigare.

– De här översvämningarna har skadat mig så mycket. Jag är fortfarande i chock och tvivlar nästan på att det hänt, säger Ncane Hlophe.

Till vänster: Ncane Hlophe, bor i KwaNdengezi Settlement, ett samhälle i KwaZulu-Natal där CLP arbetar. Foto: Ncane Hlophe. Till höger: Invånare i KwaNdengezi korsar det som återstår av gatan efter översvämningarna. Foto: Church Land Programme.


Visste du att var åttonde dödsfall i världen beror på luftföroreningar?

I Sydafrika är kol en vanlig energikälla, då den anses vara billig. När kol förbränns släpper det ut både växthusgaser och hälsofarliga föroreningar. Barn drabbas extra hårt av föroreningarna och blir sjuka på grund av den mycket dåliga luften. Antalet insjuknanden ökar och en av de drabbade är sydafrikanska Promise Mabilos barn.

– Som mamma är det smärtsamt att se mitt barn lida av astmatisk bronkit på grund av alla luftföroreningar här. Men jag måste kämpa för mina barns hälsa och säkerhet, säger Promise Mabilo.

Fortsätt stödja Afrikagrupperna och Promises kamp för ren luft genom att bli månadsgivare här.

Tillsammans skapar vi en mer rättvis värld, stöd arbetet genom att swisha ett bidrag eller köpa en gåva i Afrikagruppernas shop – allt stöd gör skillnad!

Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.