Hela denna artikeln är en annons

Du kan vara drabbad av benskörhet – utan att veta om det

Benskörhet kallas ibland för ”den tysta sjukdomen” då den inte märks förrän ögonblicket den första frakturen uppstår. Sjukdomen drabbar varannan kvinna och var fjärde man, men kan förebyggas med motion och tillskott av kalcium och D-vitamin.

News55

Frakturer som sker på grund av benskörhet uppstår utan större fysisk påverkan. Vardagliga situationer som i vanliga fall skulle ge ett blåmärke eller en vrickning blir istället en spricka i skelettet. Förr i tiden avfärdade läkarna den här typen av skador som en del av åldrandet. Och visst är det så att risken för benbrott stiger med åldern, men många gånger handlar det faktiskt om osteoporos, vilket är det medicinska namnet för benskörhet.

Men det finns flera sätt att vårda sitt skelett. Daglig motion är bra. För dig som röker är att sluta röka ännu bättre. Att dagligen äta kalciumrik kost som mjölk, yoghurt, ost och keso kan vara klokt. Idag finns även läkemedel och receptfria läkemedel med kalcium och D-vitamin som behandlar och förebygger kalciumbrist och D-vitaminbrist.

Kalcium spelar en viktig roll vid benskörhet

Kalcipos och Kalcipos-D mite är två av dem. Skillnaden mellan de båda är att Kalcipos-D mite förutom kalcium också innehåller D-vitamin. Kombinationen kalcium och D-vitamin är naturligt fördelaktig.

Så här hänger det ihop:

Solsken hjälper kroppen att producera kroppens D-vitamin som i sin tur hjälper kroppen att ta tillvara på det kalcium som finns i vår dagliga kost. Intaget av kalcium spelar en viktig roll vid benskörhet, en sjukdom där Sverige idag toppar statistiken. Vid D-vitaminbrist tas bara 10 till 15 procent av det kalcium som finns i maten upp av kroppen.

Benskörhet i släkten kan vara första varningstecken

Osteoporos kan orsakas av flera faktorer. Finns benskörhet i släkten kan det ses som ett första varningstecken. De som tidigare haft reumatiska besvär bör också vara uppmärksamma, liksom kvinnor i klimakteriet, då sjunkande östrogennivåer gör att bentätheten kan minska. För dem och för många andra som har svårt att få i sig kalcium via kosten eller som vistas lite i solen kan ett kosttillskott bestående av kalcium och D-vitamin vara precis det som kroppen behöver för att behålla ett starkt skelett.

Vill du veta mer om hur du bäst vårdar ditt skelett? Gå in på bristguiden.se

 

 

Kalcipos, tablett (kalcium 500 mg) är ett receptfritt läkemedel. Används för att förebygga och behandla kalciumbrist samt som tilläggsbehandling vid osteoporos.

Kalcipos-D mite, tablett (kalcium 500 mg, vitamin D3 200 IE). Receptfritt läkemedel. Används som profylax och behandling vid brist på vitamin D och kalcium samt som vitamin D- och kalciumtillägg som komplement till specifik osteoporosbehandling hos patienter med risk för vitamin D- och kalciumbrist. Läs bipacksedeln noga före användning samt se www.fass.se.

Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.