Hela denna artikeln är en annons

Efter värmebehandling – nu slipper Bengt smärtan

Under en mardrömsresa till Göteborg fick Bengt Karlsson erfara en smärta han aldrig någonsin upplevt tidigare och blev tömd på 1,5 liter urin på akutmottagning. Efter en värmebehandling med mikrovågor fick allt ett slut och han slapp opereras.

Harald Nylund

Godartad prostataförstoring (BPH) drabbar ungefär varannan man över 50 år och 80% av alla män över 80 år. Godartad prostataförstoring sker till följd av att antalet celler i prostatan ökar och detta brukar börja när man är runt 40–50 år. För Bengt Karlsson, 77 år, började det med att han fick gå på toaletten allt oftare för att kissa utan att riktigt kunna tömma blåsan.

Kirurgiskt ingrepp kunde ge komplikationer

– Det här var en trettio år lång resa kan man säga och det blev hela tiden värre. Till slut kunde jag inte styra över det eller hålla tillbaka när det kom. Jag var hela tiden tvungen att ha nära till toaletter och planera körsträckor så att jag visste var det fanns toaletter någonstans längs vägen.

Bengt berättar att han hade hört att det fanns ett kirurgiskt ingrepp för behandling av godartad prostataförstoring (BPH) och det ingreppet kunde ge komplikationer.

Tömd på 1,5 liter urin

För drygt tre år sedan åkte Bengt till båtmässan i Göteborg med en vän. Redan samma morgon sprang han minst fyra gånger på toaletten på kort tid.

– Vi skulle åka till båtmässan i en gemensam buss och när vi kom fram fick jag rusa till toaletten, berättar Bengt.

Dagen fortsatte och toalettbesöken blev allt tätare. Efter båtmässan tog de taxi till tågstationen för att ta tåget tillbaka till Örebro igen. Väl framme på tågstationen uppsökte Bengt en ny toalett och gjorde då en fruktansvärd upptäckt.

– Det var överfullt och det kom inte ut ens en liten droppe. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen och de sa att jag var tvungen att ta första bästa taxi eller tillkalla ambulans. Det här var jättefarligt sa de till mig.

Bengt hamnade, under svår smärta, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och blev där tappad på en och en halv liter urin innan han fick en ny kateter längs benet och en remiss till urologen i Örebro.

– Jag hann inte ens ner till tågstationen förrän katetern var full igen. Den rymde en halv liter så totalt tömdes jag på 2 liter urin.

Bengt hade en förstorad prostata och trots ett höjt PSA-värde konstaterade man att det inte var prostatacancer.

– På urologen i Örebro blev jag erbjudan ”hyvling” och på min fråga om det fanns något alternativ till ”hyvling” fick jag till svars att det inte fanns något annat. Jag blev därmed inbokad på väntelistan för ”hyvling” i Karlskoga.

Bengt lät sig bokas in för ”hyvling” men sa att han, på egen hand, skulle undersöka om det fanns en alternativ behandling till ”hyvling” och avboka om han hittade någon.

Fick tips om värmebehandling av sin bror

Det visade sig att Bengts bror i Kalmar hade två kamrater som båda genomfört en värmebehandling med mikrovågor mot godartad prostataförstoring hos Dr. Sonny Schelin, urolog på Specialistläkargruppen i Kalmar.

– Jag fick tid för en undersökning hos Sonny Schelin och inom 2 veckor fick jag tid för behandling och allt gick under högkostnadsskyddet.

Behandlingen gick bra och allt som allt tog det ungefär femton minuter.

– Jag fick bära kateter lite längre än de flesta efter behandlingen, i ungefär 5–6 veckor, eftersom min prostata var extra förstorad. Jag fick veta att det inte hade gått att skrapa utan man hade behövt operera mig genom magen för att prostatan var så stor. Det var en fröjd att jag slapp det.

Detta sker vid godartad prostataförstoring

Vid godartad prostataförstoring ökar cellerna i prostatan och den bli då större. Det resulterar i att den klämmer åt urinröret och trycker mot urinblåsan. Vanliga symtom på godartad prostataförstoring är svårigheter att kissa, svag urinstråle och ett behov av att kissa oftare med flera toalettbesök och även på nätterna. Man kan också känna att man inte lyckas tömma blåsan helt.

Så fungerar behandlingen

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

Har du symtom som kan bero på godartad prostataförstoring? Här kan du göra ett snabbtest.

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.