A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Elbolagen får rätt – högre elpriser väntar

De kommande åren kan vi räkna med ännu högre elnätsavgifter. En ny dom ger elnätsbolagen rätt att höja priserna – betydligt mer än vad Energimarknadsinspektionen föreslagit.

News55

Förvaltningsrätten i Linköping meddelade den 14 december att domstolen fastställer en högre kalkylränta än vad Energimarknadsinspektionen föreslagit. Detta beslut innebär att elnätsföretagen kan ta ut högre avgift av sin kunder. Skillnaden i kalkylräntan motsvarar cirka 8 miljarder kronor mer i intäkter för elnätsföretagen.

– Domen innebär att nätbolagen får en oskäligt hög avkastning eftersom det är monopol på nätmarknaden, menar Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft.

Låga risker

Eftersom det inte är någon konkurrens på nätmarknaden finns det istället en reglering där elnätsföretagen har rätt till en rimlig avkastning. Hur stor denna avkastning skall vara är det som avgjorts i domstolen.

– Vi kommer att överklaga. Vi anser att de låga riskerna ska avspeglas i avkastningen. Verksamhet med låg risk ska ge en lägre avkastning än verksamhet med hög risk. Avkastningsräntan bör också spegla marknadsförutsättningarna och det rådande ränteläget, säger Ei:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson enligt ett pressmeddelande på Ei.se.

Få ditt elavtal konkurrensutsatt varje år

– Tyvärr kan vi inte påverka avgifterna till nätbolagen. Men vi konkurrensutsätter våra medlemmars elavtal varje år. Den elleverantör som bjuder lägst elpris i våra elupphandlingar får våra medlemmar som kunder, säger Anders Kaijser.

Dessutom upphandlar Kundkraft alltid elavtal utan fasta eller dolda avgifter till sina medlemmar.

– På det sättet slipper man oroa sig för sitt elavtal åtminstone, säger Anders Kaijser.

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!