A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Här är eldsjälen Ingrid: "Kvinnor och mammor förändrar sina liv"

Ingrid le Roux har arbetat med barnhälsovård i Kapstens mest utsatta områden i över 40 år. Hon har även, tillsammans med erfarna och utbildade mammor, utvecklat en metod som minskar barnadödlighet och som gör att mammor kan ta sig ur fattigdom. Foto: Ewa Almqvist/Ikon

Ingrid le Roux är svensk läkare med över 40 års erfarenhet av barnhälsovård från sitt arbete i Kapstens mest utsatta områden. Hennes fokus har varit att utbilda kvinnor inom barn- och mödrahälsovård och att skapa en metod som räddar liv. Idag finns utbildade mentormammor i Sydafrika, Egypten, Etiopien och Eswatini. Projektet, som Act Svenska kyrkan stödjer, fortsätter sitt livsviktiga arbete att nå ut till familjer i några av de mest utsatta bostadsområdena.

CAPE MEDIA

Under pandemin har restriktionerna påverkat möjligheterna till hembesök och större samlingar. Ändå har mentormammornas arbete fortsatt. Genom att noggrant använda skyddsutrustning och hålla avstånd har de, trots pandemin, kunnat besöka familjerna för att följa barnens vikt och utveckling. Det handlar om barns och kvinnors rätt till hälsa.

– Jag känner ödmjukhet inför att människor orkar leva positivt under svåra omständigheter. Människor som sätter andra framför sig själva och delar med sig. Varje dag blir jag tagen över den styrkan och förmågan, säger Ingrid le Roux.

”Det här får mig att fortsätta”

Det är strax efter lunch en vanlig fredag och Ingrid le Roux är tillbaka på sitt rum på Philanis huvudkontor efter att ha undersökt akut sjuka barn på förmiddagen. Vid en ålder då de flesta valt att trappa ner, arbetar hon heltid åt den organisation som hon startade 1979 i Khayelitsha, ett av Kapstadens mest utsatta områden.

– Jag blir sällan trött, och det ger mig kraft att fortsätta när jag ser att undernärda barn bli starkare. Det blir aldrig hopplöst, och vi får gång på gång uppleva att kvinnor och mammor förändrar sina liv. Det bär oss.

Philani betyder ”att bli frisk” på det sydafrikanska språket xhosa, men för barn som föds i Khayelitsha är mat varje dag, rent vatten, sanitet och sjukvård ingen självklarhet. Alltför många överlever inte sina första fem år, då barns hälsa är som mest skör. Ingrid le Roux menar att det idag, trots att Sydafrika är en demokrati, finns en ekonomisk apartheid som binder människor i fattigdom.

– Det är ett stort svek mot den svarta befolkningen. Tillgången till sjukvård är bättre, men kvaliteten är inte i närheten av den vård jag får genom min privata sjukförsäkring. Inte heller skolorna är bra i utsatta områden, vilket gör att utan ekonomiska resurser kan inte barn nå högre studier och ta sig ur fattigdom. Det är en stor sorg.

Att leva och verka i hela samhället

Ingrid le Roux kom till Kapstaden mot slutet av 1970-talet. Valet att bosätta sig i hennes mans hemland under rådande apartheidregim, var inte enkelt.

– Sydafrika är dynamiskt och komplext med fantastiska människor. När vi kom hit var det lätt att fastna i ett totalt vitt samhälle, men att leva isolerade var inget alternativ.

Viljan att bidra till förändring och vara en del av hela samhället gjorde att Ingrid le Roux engagerade sig i en mobil läkarmottagning i Crossroads, ett område förbjudet för vita och där det under 1980-talet pågick våldsamma protester och polisvåld. Där, och i Khayelitsha, mötte hon utsatthet och såg kvinnornas kamp. Många flyttade från landsbygden för att hålla ihop familjen och bo med sina män. Andra kom ensamma. Med hög arbetslöshet och behovet av mäns skydd för trygghet blir makten över livet liten; många blir gravida, drabbas av hiv och står ensamma.

– Det var mina gymnasielärare som uppmuntrade mig att söka till läkarlinjen, och det är jag väldigt tacksam för. Det är ett fantastiskt yrke, att få möta patienter, förstå symtomen, arbeta med problemlösning och kunna hjälpa.

Som person kan man vara med och bidra på många olika sätt. Ett sätt är att ge genom sitt testamente. Att skriva testamente är att tala om hur man vill att de efterlämnade tillgångarna ska användas. Testamentet är din försäkring om att kvarlåtenskapen fördelas i enlighet med dina önskningar. Act Svenska kyrkans verksamhet är beroende av gåvor och testamentsgåvor är en viktig del i kampen för en rättvis värld. En testamentsgåva räddar liv, ger trygghet, skapar fred, rättvisa och ger människor möjlighet att tillsammans bygga en bättre värld

Beställ gärna Act Svenska kyrkans testamentesmaterial här

Mentormamman som stöttar mammor

Idén bakom mentormammorna bygger på att nå ut med hälsovård genom hembesök. Mentormamman följer gravida kvinnor och sedan barnets utveckling från nyfödd upp till fem år. Hon lär ut om preventivmedel, amning och kost – och fångar upp undernäring och sjukdomar i tid. Men mentormamman är också en mentor, som förstår och är där, så att små men livsviktiga förändringar som ansökan om barnbidrag eller ett hiv-test blir verklighet.

– Vi rekryterar mammor som har visat att de kan ta hand om sina barn i en svår miljö. De måste ha en förmåga att lyssna, vinna förtroende och möta sina klienter och kollegor med omsorg, respekt och utan pekpinnar. Det är inget lätt arbete.

Mentormamman Thandi Nzima i Eswatini besöker mamman Ncombile Nkambule, 28 år, och barnen Sakhile, 4 år och Msimisi, 20 månader. Genom att väga, mäta och följa barns utveckling från födseln till fem års ålder kan mentormammor upptäcka sjukdomar och undernäring i tid. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Idag består Philani av fem hälsokliniker, 22 förskoleklasser, ett väveri och en tygtrycksverkstad samt 300 mentormammor i Khayelitsha och Östra Kap. Gåvor är och har varit avgörande för arbetet. Act Svenska kyrkan har varit ett stöd under många år.  

– Act Svenska kyrkan är en väldigt respektfull partner, som lyssnar på önskemål och ger oss utrymme att arbeta efter våra förutsättningar i den här miljön. Det ger oss trygghet och är en stor del av alla fina resultat. 

Att få ta ett steg i taget, anpassa och förbättra arbetssättet har idag landat i en metod som vetenskapligt visat att den förbättrar hälsotillståndet hos kvinnor och barn. Mentormammor finns i både Etiopien, Eswatini och Egypten. I Khayelitsha ser Ingrid le Roux ett arbete som måste fortsätta, samtidigt som samhället blir allt våldsammare. Pandemin har urholkat tryggheten ytterligare och det slår hårdast mot de som redan är utsatta.

– Jag är stolt över att vi har kunnat ge så många människor en trygg försörjning. Det betyder oerhört mycket i den här miljön. Vi hjälper kvinnor och mammor att utvecklas och få en inkomst, och det är det som behövs för att långsiktigt minska fattigdom.

Läs mer om Act Svenska kyrkan här

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.