A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Ett fästingbett kan räcka - så skyddar du dig mot TBE

Fästingar är ett säkert sommartecken. Och de små krypen är redan ute och rör på sig i naturen. Se därför till att vaccinera dig mot fästingsmittan TBE innan du ger dig ut i skog och mark.

News55

Sommaren är en underbar tid att ge sig ut och uppleva naturen. Att barfota gå genom en grön äng eller att ge sig ut i skogen och plocka bär är en riktig idyllisk sommardröm. Men i verkligheten delar vi både skog och mark med den blodsugande fästingen. Du som vistas ute i naturen bör därför vara extra vaksam på just fästingbett men också se till att vaccinera dig mot den fruktade TBE-smittan som sprids med fästingar – en sjukdom som dessutom ökar. Det är främst under sommarhalvåret men i synnerhet under sommarmånaderna som TBE smittar mest.

Vaccination mot TBE rekommenderas också före vistelse i riskområdet runt Mälardalen i Sverige. Planerar du semestra i Central- och Östeuropa kan det vara bra att känna till att dessa också är TBE-drabbade områden. Riskområdet sträcker sig annars rakt österut från Stockholm, ända till Japan, där TBE existerar i olika former.

Till skillnad mot fästingsmittan Borrelia, är TBE en virusburen sjukdom. Symptomen vid smitta är huvudvärk, muskelvärk, feber och trötthet och något botemedel mot sjukdomen finns inte. Den som drabbas av TBE blir sjuk i omgångar med förvärrade symptom vid varje nytt tillfälle och sjukdomen kan leda till hjärnhinneinflammation. Att bli frisk från TBE kan ta månader, varför vaccination är en billig sjukförsäkring.

Att vaccinera sig med TBE-fästingvaccin kostar mellan 300-400 kronor.  Effekten av vaccinet avtar dock över tid och man behöver därför ”påfyllning” efter hand. Första och andra dosen tas med ungefär en månads mellanrum, och den tredje upp till ett år senare. Därefter fyller man på med en ny dos vart tredje eller femte år för att hålla skyddet vid liv. Biverkningar som huvudvärk, illamående och feber kan förekomma efter vaccinering men besvären är snabbt övergående. Allvarligare biverkningar är mycket sällsynta.

Välkommen till Svea Vaccin för att boka din vaccination!

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!