A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Experten Maria: Här är fem tecken på hörselnedsättning

En av tre över 65 år har nedsatt hörsel.

- Det kan få stora konsekvenser på livskvalitén och i värsta fall leda till depression, säger Maria Chatziapostolou, legitimerad audionom och hörselexpert hos Synsam.

News55

Efter 65 års ålder blir det allt vanligare att drabbas av nedsatt hörsel, men statistik visar att många börjar höra dåligt långt innan.
– Få vet om att de är drabbade eftersom nedsatt hörsel oftast kommer smygande. Det är inte lika vanligt att gå på hörselkontroller som att gå till tandläkaren regelbundet, säger Maria Chatziapostolou, legitimerad audionom och hörselexpert hos Synsam.

En av tre har nedsatt hörsel

Vanligaste orsaken till nedsatt hörsel är stigande ålder. Vid runt 50 års ålder brukar de första tecknen på försämrad hörsel visa sig och en av tre personer över 65 år har nedsatt hörsel. Maria Chatziapostolou har arbetat många år som audionom och träffar ofta kunder som gått runt länge utan att ta hjälp och hört dåligt helt i onödan. 

– Att leva med en obehandlad hörselnedsättning påverkar både psyket och livskvaliteten. Att försöka höra vad som sägs runt omkring kan vara oerhört tröttsamt, vilket kan leda till att man tar avstånd och drar sig tillbaka från sociala sammanhang. Studier visar att man till och med kan drabbas av en depression om man går runt utan att behandla sin hörselnedsättning, säger hon.

Sök hjälp i tid

Det är vanligt att den som lider av en hörselnedsättning förnekar att det är den egna hörseln som är problemet.

– Ofta tycker man att det är omgivningen som pratar otydligt. Mitt råd är att ta närståendes synpunkter på allvar och göra en undersökning om någon misstänker att du hör dåligt. Det kan vara ansträngande även för anhöriga att leva med en person som inte vill ta tag i problemet, säger Maria Chatziapostolou.
Hon rekommenderar alla som börjar bli äldre att vara extra uppmärksamma på tecken.

– Att söka hjälp tidigt är viktigt av flera anledningar. Flera undersökningar visar till exempel att om man tidigt kan få hjälp med sin hörselnedsättning minskar risken för demenssjukdomar senare i livet, säger hon.

”Inget att skämmas för”

Det finns fortfarande kvar ett visst stigma kring hörapparater.

– Men det är verkligen inget att skämmas för. Tyvärr vet inte alla om hur mycket som hänt med tekniken de senaste åren. Idag finns moderna och diskreta hörapparater. Många kunder blir positivt överraskade när de äntligen söker hjälp och säger ”varför gjorde jag inget åt det här tidigare”, berättar Maria Chatziapostolou.

Fem tecken på hörselnedsättning


1. Vad sa du?
Du upplever att andra pratar tyst. Det låter som att alla mumlar och du måste be dem upprepa sig. Du svarar ofta “vad sa du?” på frågor som ställs till dig.

2. Buller stör dig

Du har svårt att höra och föra samtal i bullriga miljöer som till exempel restauranger eller i andra miljöer som har mycket bakgrundsljud.

3. Du hänger inte med

Du har svårt att följa med i konversationer där många pratar samtidigt.

4. Du missuppfattar
Du missuppfattar ofta saker som andra säger. Det kan bero på att du inte hörde all information som du fick.

5. Andra säger att du hör dåligt

Det är vanligt att närstående först upptäcker att någon i deras omgivning har nedsatt hörsel. Kanske märker de att du har väldigt hög volym på tv:n eller att du säger ”vad sa du” hela tiden.

Om flera av påståendena ovan stämmer in på dig eller en anhörig rekommenderar vi ett gratis hörseltest online eller en hörselundersökning hos en legitimerad audionom.

Läs mer här om hur du kan testa din hörsel gratis online!

Gör ett första test gratis online

Hos Synsam kan du nu enkelt testa din hörsel gratis online. Du kan göra testet via dator eller mobil, och med dina egna hörlurar.

– Vi är glada att erbjuda tester online eftersom det blir enklare att ta reda på om man bör söka professionell hjälp hos en audionom. Testet ger dig ett första svar på om du eventuellt har en hörselnedsättning, säger Maria Chatziapostolou.


Fakta om hörsel


– En femtedel av Sveriges vuxna befolkning lider av någon typ av hörselnedsättning. Det är 1,5 miljoner människor.

– Hörselnedsättningar blir vanligare med stigande ålder. Den typ av hörselnedsättning som kommer när man blir äldre kallas för presbyacusis.

– Det finns många moderna och diskreta hörapparater på marknaden idag. Det finns tre olika typer av hörapparater; allt-i-örat-hörapparater, bakom örat med insats och bakom örat med högtalare.

– Det finns olika typer av hörselnedsättningar, som till exempel tillfällig eller permanent. Under en hörselundersökning hjälper audionomen dig att lokalisera problemet och hitta rätt hörapparat för dina behov. 

– Synsam har två hörselkliniker i Stockholm, en i Täby Centrum och en i Nacka Forum som arbetar på uppdrag av regionen Stockholm. Besöket kostar endast 100 kronor, frikort gäller. Läs mer och boka tid här.

– Har du glasögon? Hos Synsam finns både audionomer och optiker under samma tak – perfekt för dig som vill passa på att undersöka synen och hörseln vid samma tillfälle. Boka tid online, i butik eller ring (08-525 20 800) så får du hjälp att boka en hörselundersökning och en synundersökning efter varandra.  Vi kan också hjälpa dig att hitta glasögonbågar som är bättre lämpade för dig med hörapparat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.