A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Experten: Så får du mer i pension

Vi lever allt längre, blir allt piggare och reser allt mer. Ja i en nyligen genomförd undersökning uppgav 4 av 5 seniorer att de reser utomlands varje år. Det låter fantastiskt härligt, men är samtidigt en utmaning för pensionen som ska räcka allt längre. Men lugn, med några få enkla grepp kan du få bättre ekonomisk pensionstid.

News55

Vid 65 års ålder sitter många på den största pott pengar de någonsin haft i livet. Barnen är utflugna och du kanske har fått upp din lön. Nu närmar sig dock pensionering om du inte redan har gått. Inkomsten kommer sannolikt att minska och det är ofta dags att börja använda sina besparingar. Du har dock många fria år framför dig och hur du nu tar hand om pengarna, styr på många sätt hur du kan leva.

Tänk i femårsperioder
Det första steget man bör göra är att se över balansen mellan börs- och räntesparande. Nej bara för att man är pensionär bör man inte ha allt placerat på sparkonto där pengarna inte växer. Det är tyvärr ett alltför vanligt misstag som kostar tusenlappar per år i utebliven avkastning. För att undvika detta är ett tips att göra upp femårsplaner. Pengar som du tror att du ska använda de kommande fem åren placerar du stabilt, på sparkonto med insättningsgaranti. Här är trygghet viktigare än möjlighet till avkastning. Så, gå in på minpension.se, gör en pensionsprognos och ta reda på vad du beräknas få i pension varje månad. Räkna sedan ut hur mycket extra du kommer behöv ta av ditt sparande varje år för att dryga ut pensionen och multiplicera sedan denna summa med fem. Nu har du en uppskattning på hur mycket du behöver de kommande fem åren. För varje år som går flyttar du sedan över pengar från dina fonder och till sparkontot. På så sätt har du hela tiden har nästa rullande femårsperiod tryggad.

De pengar som du inte tror dig använda inom fem år, bör du låta växa vidare. Här är det enkla valet en kombination av en billig globalfond och en billig Sverigefond. Max 0,4 procent i fondavgift är ett bra riktmärke för att inte slösa pengarna på onödiga avgifter. Det här sparandet kommer troligtvis att svänga i värde, men över tid har det visat sig vara den sparform som gett absolut bäst avkastning. Och du har ju bara dina ”plus-fem-års-pengar” här, så du har tiden på din sida. Vill du vara extra försiktig kan du istället välja en blandfond med en fördelning på ca 70 procent aktiefond och 30 procent räntor. Även nu gäller det att vara prismedveten, så ha 0,4 procent i förvaltningsavgift som riktlinje även här.

När det kommer till fonder är det alltså viktigt att vara prismedveten. Skillnaden i avkastning blir snabbt stor. Så lägg lite tid på att välja rätt där. När det kommer till sparkontot och räntepengarna finns det inte lika många val att göra och skillnaden mellan 0,6 och 0,9 procents ränta blir inte gigantisk. Men visst bör man försöka få så bra ränta som möjligt. Se bara till att du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti. Viktigt! Och lås inte in pengarna på konton med bindningstid. Hela tanken är ju att dessa pengar ska vara lättillgängliga, då ska du inte drabbas av en straffavgift när du faktiskt vill använda dem.

Sätt dig ner och gör din plan redan idag. Ta det steg för steg. Det borgar för bättre pensionsår.

Lycka till! Vill du ha mer tips och råd, läs mer på vår blogg.

/Johanna Kull, Sparekonom Avanza

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!