A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Familjen fick dödshot – för att Tanzila var ogift som 14-åring 

PLAN INTERNATIONAL Rösten på andra sidan telefonlinjen var hotfull: ”Gift bort ditt barnbarn, annars dödar vi dig och kidnappar henne”. Hoten gjorde den då 14-åriga Tanzila och hennes mormor livrädda. – Jag ville inte gifta mig, men jag trodde att det var det enda som kunde få trakasserierna att sluta, berättar hon.

News55

PLAN INTERNATIONALStärk flickors rättigheter och stoppa barnäktenskap. Läs mer här!Stärk flickors rättigheter och stoppa barnäktenskap. Läs mer här!

Barnäktenskap är ett stort problem i Bangladesh, där hela 59 procent av flickorna gifts bort innan 18-årsdagen och 22 procent är gifta redan innan de fyllt 15 år.
En drivande faktor bakom barnäktenskapen – som har blivit allt vanligare de senaste åren – är att ogifta flickor utsätts för grova sexuella trakasserier när de vistas ute i samhället. 

En av flickorna som växte upp under sådana förhållanden är Tanzila. När hon fyllde 14 år och började åttonde klass i skolan utsattes hon regelbundet för hot och sexuella närmanden på väg till och från skolan.

– Jag kunde inte längre röra mig ensam utomhus. Ibland följde min mormor, morbror eller kusin med mig till skolan, eftersom trakasserierna var så intensiva att någon behövde skydda mig konstant, berättar hon.

Såg ingen annan utväg för barnbarnet

Tanzila uppfostrades av sin mormor, eftersom mamman bodde på en annan ort. Pappan fanns aldrig med i bilden. Snart började trakasserierna även nå dem i hemmet.

– Min mormor fick utstå väldigt mycket. Folk ringde hem till oss och sa att hon skulle gifta bort mig, annars skulle de döda henne och kidnappa mig.Ge världens flickor ett tryggare liv fritt från våld och övergrepp!

Till slut såg Tanzilas mormor ingen annan utväg än att gifta bort sitt barnbarn, mot Tanzilas vilja. Men mardrömmen tog inte slut där.

– Till en början var min man snäll, men sedan visade det sig att han var drogberoende. Han misshandlade mig, berättar hon.

Under äktenskapet fick hon även kämpa mot sin nya släkt för att fortsätta gå i skolan. Till och med hennes mormor ansåg att en gift kvinna inte behövde utbilda sig, eftersom det kunde leda till ”problem”.

Tanzila undervisar en student i läsning.


För Tanzila kom vändningen efter att hon tagit sig ur äktenskapet och fått kontakt med en av Plan Internationals ungdomsklubbar. De möttes regelbundet för att diskutera barnäktenskap, jämställdhet och vikten av utbildning.

I klubben fick Tanzila tips om att en ny skola skulle öppnas, med stöd av Plan International. Skolans mål var att hjälpa barn som tvingats bort från sina utbildningar. Genom att nå flickor som gifts bort vill man minska antalet barnäktenskap i regionen.

Engagerar sig mot barnäktenskap

Tanzila, som har hunnit bli 19 år, sprider nu sin livserfarenhet som lärare i skolan – och hjälper andra flickor att undvika situationen hon själv hamnade i.

– Att jag blev bortgift som barn har påverkat mig extremt mycket. När någon ber mig om en hjälpande hand så kliver jag fram och erbjuder mitt stöd, säger hon.
 
Plan International jobbar aktivt i Bangladesh, med målet att nå ut till 26 000 barn och unga i Barguna-distriktet. Tanzila säger att hon redan ser en förändring i sitt samhälle, men att det fortfarande finns mycket jobb kvar att göra.
 
– Vi sprider kunskap och kännedom genom olika aktiviteter, till exempel teater på gatorna. I vårt område har antalet barn som gifts bort sjunkit väldigt mycket jämfört med tidigare och ungefär hälften av befolkningen är nu medvetna om hur skadligt det här fenomenet är.

Om Plan Internationals projekt i Bangladesh

Projektet Integrated Approach to End Child, Early and Forced Marriage har som mål att nå ut till 26 000 barn och unga I Barguna-distriktet, genom aktiviteter som ska minska antalet barnäktenskap och stärka flickors rättigheter.

Projektet fokuserar på:
– Flickors utbildning
– Sexuella och reproduktiva rättigheter
– Påverka lagstiftning för att förhindra brott mot barns rättigheter
– Förändring av normer och värderingar
– Information till föräldrar

Läs mer om Plan Internationals arbete här!Läs mer om Plan Internationals arbete här!
Läs mer om Plan Internationals arbete här!Vill du vara med och göra skillnad för flickor som Tanzila och hennes elever?

Stötta Plan Internationals arbete och bli Flickafadder. Läs mer här!
Stötta Plan Internationals arbete och bli Flickafadder. Läs mer här!
Vill du hellre ge en engångsgåva?

Swisha till 900 14 70 eller scanna QR-koden så är du med och stärker flickors rättigheter.
Advertisement
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.