A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Får du problem med fötterna är detta lösningen

Det finns ca åttio olika reumatiska sjukdomar och en halv miljon svenskar har någon reumatisk sjukdom. Individanpassade särskilda skor och inlägg är viktiga för personer som drabbats av en reumatisk sjukdom. Här kan du läsa mer om varför detta är viktigt.

News55

Annons

Annons

Pia Flisberg arbetar som leg. Ortopedingenjör hos TeamOlmed.

– Reumatism triggas av en inflammation i kroppen. Det som händer är att immunförsvaret reagerar mot kroppens leder och börjar angripa frisk vävnad, istället för att begränsa sig till området där inflammationen var från början. Det finns en ärftlig del också och då är man mer mottaglig för reumatism och löper större risk att drabbas av någon reumatisk sjukdom, säger Pia.

Det finns ca 80 olika reumatiska sjukdomar. De flesta symtom liknar varandra, vilket gör det svårt att skilja mellan olika diagnoser. Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom som sitter i ledbrosket i fingerleder eller knä- och höftleder.

Tar fram ortopedtekniska hjälpmedel

Pia berättar att om man misstänker att man drabbats av en reumatisk sjukdom tar man inledningsvis prover på sin vårdcentral. Läkaren kan då kontrollera om sänkan är förhöjd (vilket kan vara ett tecken på flera reumatiska sjukdomar) eller om symtomen på ens ledvärk stämmer in på någon reumatisk sjukdom. Efter det första besöket hos läkaren blir man därefter remitterad till en reumatolog.

– Hos reumatologen får man viktig information och insikt i flera reumatiska sjukdomar. Inför besöket får man fylla i en enkät och skatta smärtan, hur ens vardag fungerar i övrigt och om man har magproblem, sömnproblem och annat, säger Pia Flisberg. När jag träffar patienterna gör jag en helhetsbedömning och tar fram ett ortopedtekniskt hjälpmedel som ska förebygga funktionsnedsättningar och även ta bort smärta.

Behöver anpassa skor och inlägg

En person som drabbats av en reumatisk ledsjukdom kan få besvär med lederna och olika missbildningar, beroende på vilken ledsjukdom man fått. Man behöver då skor och inlägg som är individanpassade. Fötterna behöver millimeteranpassning för att inte gå sönder. Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en inflammatorisk sjukdom som tar sin början i små leder i fötter och händer. En fot med svullna och ömma leder tenderar att vara tunn i fettvävnaden runt fotsulan. Då är en kombination av rätt tryckfördelning och ett stötupptagande material av stor vikt, så som exempelvis poron eller silikon.

– Man kan få olika problem med fötterna och det finns ortopedtekniska hjälpmedel för alla fotåkommor, berättar Pia Flisberg.

Reumatisk samsjuklighet

Samsjuklighet inom reumatism innebär att kroppen angrips på andra sätt och att den reumatiska grundsjukdomen utvecklar andra sjukdomar och diagnoser.

– Man kan få diagnoser som Crohns sjukdom, uveit och hjärt- och kärlsjukdomar. Får man främre uveit (irit) blir man ljusskygg och ögat blir rött. Man kan då få värk och rinnande ögon. Då måste man få behandling snabbt så att man inte riskerar att få nedsatt syn. 

Kan medicinera bättre idag

– En person som debuterade med reumatoid artrit för 10-20 år sedan kommer ha större besvär med fötterna än en person som debuterar i reumatoid artrit idag. Det beror på att de biologiska medicinerna ständigt blir bättre och man kan medicinera på ett helt annat sätt idag än vad man kunde för 15-20 år sedan, avslutar Pia Flisberg.

TeamOlmed samarbetar med lokala reumatikerförbund för att skapa en ökad kännedom om vilka möjligheter som finns med ortopedtekniska hjälpmedel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?