A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Finns det alternativ till seniorlån?

Seniorlån har marknadsförts som ett sätt för seniorer att sätt guldkant på vardagen under ålderns höst. Detta må låta trevligt, men sanningen är att denna låneform har fått ett ganska dåligt dykte bland konsumenterna under de senaste åren. Anledningen till detta är lånets höga ränta som gör finansieringen till en dyr affär för låntagaren.

News55

Visst finns det även fördelar med denna låneform, men vilka andra alternativ finns det för seniorer i behov av ett lån? Det ska vi undersöka i denna artikel.

Kort om seniorlån

Låt oss börja med att titta närmare på vad ett seniorlån faktiskt är innan vi ser över andra alternativ. Seniorlån är en låneform där låntagaren kan använda sin bostad som säkerhet och få tillgång till en checkkredit. Under låneperioden tar långivaren ut en ränta samt andra eventuella avgifter, precis som i samband med vilket annat lån som helst.

I slutet av löptiden betalas lånet tillbaka i sin helhet, det vill säga i form av en klumpsumma. Den som inte har möjlighet att betala en klumpsumma måste alltså teckna ett nytt seniorlån alternativt sälja sin bostad. 

Vanligtvis innebär en säkerhet en lägre ränta, men tyvärr gäller inte detta för seniorlån. Istället ligger räntan en bra bit över bankerna snitträntor för vanliga bolån.

Blancolån för seniorer

Eftersom seniorlån som tidigare nämnt är ganska dyra kan det vara en god idé att se över vilka andra finansieringsalternativ som finns tillgängliga. Ett av dem är det traditionella blancolånet.

Blancolån kommer i olika former, till exempel privatlån eller kontokrediter. Även snabblån klassas som blancolån eftersom de inte kräver någon säkerhet. När du tecknar ett blancolån lånar du en klumpsumma, men återbetalningen sker månadsvis.

Hur mycket du får låna varierar dels beroende på långivare, men beror främst på dina ekonomiska förutsättningar. Maximalt lånebelopp för blancolån är dock 600 000 kronor.

För att få ett mer specifikt svar på frågan hur mycket får jag låna så kan du ta hjälp av olika jämförelsesajter på nätet. Genom att fylla i ditt kreditvärde och önskat lånebelopp så kan du få en uppskattning på hur mycket du får beviljat i lån.

Blancolån låneform kräver ingen säkerhet i form av personlig borgen eller fastighet. Pengarna kan därmed användas till valfritt ändamål, till exempel en resa för att upptäcka nya spännande platser, en hobby eller till att renovera hemma.

Att tänka på innan du lånar

Innan du väljer att teckna ett blancolån finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer några hjälpsamma tips.

  • Kontrollera åldersgränser. Vissa långivare kräver att lånet ska vara fullt återbetalt innan låntagaren når en ålder på 65 – 70 år.
  • Sammanställ inkomster och utgifter. Lägg ihop dina inkomster och tillgångar. Gör även en sammanställning av hushållets utgifter varje månad.
  • Ha en medlåntagare/borgensman. Genom att ha en medlåntagare eller en borgensman i lånet kan du öka chanserna att få lån till förmånligare villkor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!