-
+

Hela denna artikeln är en annons

Flytta till solen? Här är bankens bästa råd

Drömmer du om att luta dig tillbaka i Spanien som pensionär? Du är inte ensam. Men har du koll på de ekonomiska och civilrättsliga frågor som behöver lösas inför en utlandsflytt? Gäller äktenskapsförordet i det nya landet? Vad har du för skatteskyldighet i Sverige om du flyttar? Ålandsbankens finansiella planerare kan ge dig råden du behöver.

Staffan Ekberg

Cirka 50 000 svenskar flyttar utomlands varje år. De flesta är pensionärer.

  • De söker sig framför allt till länder med bra klimat, låg kriminalitet och vackra stränder och städer, berättar Mo Paule.

Han är finansiell planerare på Ålandsbanken, bland annat med uppdrag att hjälpa de kunder som vill förverkliga drömmen om en utlandsflytt.

– De vanligaste frågorna handlar om vilka tillgångar som går att behålla i Sverige. Det kan vara svårt att släppa tillgångar som har stort affektionsvärde.

Thailand, Spanien, Frankrike och Portugal är länder som utöver det varma klimatet och de vackra miljöerna också har ett förmånligt skattesystem för européer som väljer att flytta dit. Men även om Mo Paule gärna vägleder kunden till en flytt som ger bra skatteförmåner avråder han till att låta det vara det enda skälet till att lämna Sverige.

  • Uppoffringarna vid en flytt kan vara ganska stora. Många av våra kunder är entreprenörer som vid en flytt säljer sina livsverk och sina permanentbostäder. Och Sverigebesöken måste efter flytten bli relativt korta. Så även om en flytt med rätt vägledning kan ge bra skatteförmåner behöver valet av nytt hemland handla om mer än siffror. Vädret och möjlighet till bra fritidsaktiviteter är minst lika viktigt.

Mo Paule och hans kollegor är väl insatta i de skatteregler som gäller för en flytt. För att ge den bästa hjälpen vill de gärna vara med tidigt i processen, helst innan den nya bostaden är köpt, för att ge kunden så goda förutsättningar som möjligt till en bra nystart.

– Vi vill också fortsätta kontakten när flytten är gjord. Det tar tid att komma in i hur saker fungerar i ett nytt land, så det är viktigt för oss och våra kunder att vi har en långsiktig kontakt för en så smidig flytt som möjligt.

Bankens fem bästa råd för dig som funderar på en utlandsflytt

  1. Välj med både hjärta och hjärna

Välj det nya hemlandet med hjärtat. Siffrorna ska inte styra ditt val, men ta reda på vilka skatteregler och civilrättsliga regler som gäller.

  1. Var beredd på avslut

Det är svårt att behålla en permanent bostad i Sverige vid en flytt, liksom uppdrag i svenska bolag. Tänk också på att kvarvarande familj påverkar din kommande skattesituation.

  1. Skriv papper

Har du ordning på personliga dokument som testamente och äktenskapsförord och om de gäller i det nya hemlandet?

  1. Kontakta myndigheter

Fyll i blanketter för ut- och inflytt, kontrollera socialförsäkringstillhörighet och deklarera i rätt tid.

  1. Läs på om nya regler

När du kommit på plats, se över behovet av en privat sjukvårdsförsäkring och ta reda på vilka regler som gäller för körkort, hemförsäkring och eventuella husdjur.

Läs mer om hur Ålandsbanken gör avancerad rådgivning enkel här:

https://www.alandsbanken.se/private-banking/ett-team

 

Staffan Ekberg
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss