A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Frågespalt: Fler frågor och svar om hörsel

News55:s läsare har fått möjlighet att ställa frågor till Maria Chatziapostolou, legitimerad audionom och Synsams hörselexpert. Här kommer en ny frågespalt som ger svar om hörselnedsättning.

News55

Kan hörselnedsättning vara ärftlig?

-Ja, den vanligaste orsaken till medfödda hörselskador är ärftlighet. En hörselnedsättning kan också bero på åldersförändringar, (en av tre över 65 har en hörselnedsättning) bullerskador, skador från till exempel headsets, infektioner eller sjukdomar som till exempel en tumör på hörselnerven etc. Viktigt att komma ihåg är att oavsett vad som orsakat din hörselnedsättning så finns det hjälp att få.

Kan jag testa hörseln på nätet eller behöver jag gå till en hörselklinik?

-Ja, idag finns hörseltest på nätet. Synsam hörsel erbjuder ett gratis test. Testet ger dig ett första svar på om du eventuellt har en hörselnedsättning. Allt du behöver är en mobil eller dator och ett par hörlurar. Om resultatet visar att du troligtvis har nedsatt hörsel kan du boka en tid för ett hörseltest hos en av våra hörselkliniker i Stockholm eller hos din närmaste klinik i landet.

Hur ofta behöver man göra en kontroll om man har en hörapparat?

-En gång per år bör du gå på kontroll och justera hörselapparaten. För dig som precis fått en ny hörapparat kan det behövas flera återbesök innan apparaten är rätt inställd.

Jag känner inte att min hörapparat är tillräcklig. Vad kan jag göra?

-Det finns andra hjälpmedel om du upplever att din hörapparat inte hjälper dig tillräckligt. Du kan till exempel få hjälp av en extra förstärkare. Ta kontakt med en hörselklinik så får du hjälp.

Kan man undvika att hörseln blir sämre?

-Vid runt 50 års ålder brukar de första tecknen på försämrad hörsel visa sig och en av tre personer över 65 år har nedsatt hörsel. Om din hörselnedsättning orsakas av åldern kan du inte göra någonting. Däremot kan du alltid tänka på hur du skyddar din hörsel i olika situationer. Vid konserter eller andra evenemang med hög musik kan du skydda hörseln genom att hålla avstånd till högtalare, ta pauser och använda öronproppar eller hörselskydd. Att lyssna på hög musik i hörlurar är också en riskkälla. Undvik att lyssna på musik på maxvolymen och använd inte hörlurar mer än en timme i taget. Att skruva ner volymen, även om det bara är lite, kan göra stor skillnad. Om du utsätts för höga ljud i din jobbvardag ska du också se till att din arbetsgivare ger dig rätt skydd. Tänk också på att det är smart att gå på regelbundna hörselkontroller, speciellt du som börjar bli äldre.

Är det farligt att gå runt med nedsatt hörsel utan att göra något åt det?

-Att leva med en obehandlad hörselnedsättning påverkar både psyket och livskvaliteten. Att försöka höra vad som sägs runt omkring kan vara oerhört tröttsamt, vilket kan leda till att man tar avstånd och drar sig tillbaka från sociala sammanhang. Studier visar att man till och med kan drabbas av en depression om man går runt utan att behandla sin hörselnedsättning. Att söka hjälp tidigt är viktigt av flera anledningar. Flera undersökningar visar till exempel att om man tidigt kan få hjälp med sin hörselnedsättning minskar risken för demenssjukdomar senare i livet. Personer med obehandlad hörselnedsättning kan också uppleva kronisk trötthet.

Hur kan jag stötta en anhörig som lider av nedsatt hörsel?

-Du som är anhörig är viktig. Du kan först och främst peppa och motivera din anhöriga att få rätt hjälp och gå på regelbundna kontroller och justera sin hörapparat så att den är hela tiden är anpassad efter din unika hörselnedsättning. I vardagen kan också små gester vara till stor hjälp. Som att titta när du pratar med personen. Tala tydligt och undvik att prata med bakgrundsljud på eller från ett annat rum. Bra belysning kan också vara till hjälp då personen lättare kan läsa av vad du säger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.