A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Glasögon som skyddar mot ohälsosamt ljus

Antalet timmar många av oss sitter framför olika skärmar, både privat och i arbetet ökar ständigt. Ögat tröttas ut och dessutom riskerar det att skadas av det ohälsosamma ljuset från mobiler, surfplattor och datorer. Essilor har utvecklat en ny generation glasögon anpassade för vår digitala livsstil med inbyggt filter och som hjälper mot ögontrötthet och finns hos Synsam.

News55

Undersökningar visar att delar av ljuset som alstras i skärmar, surfplattor och mobiler, närmare bestämt det blåvioletta ljuset, kan vara skadligt för den gula fläcken i ögat. Det är den punkt på näthinnan där vi har flest synceller och ser som skarpast. Essilors Eye Protect System hjälper till att skydda ögat mot det ljuset, utan att förändra synupplevelsen för bäraren.

– Många tillverkare har ytbehandlingar som reflekterar blått ljus, men på Eyezen-glaset är egenskapen inbäddad i själva glaset. Samtidigt påverkar det inte färgseendet, säger Håkan Broman som är nordisk produktchef för kliniska produkter på Synsam.

Ögat blir trött av datorer

När man sitter framför en dator eller en skärm under flera timmar varje dag så ansträngs ögon eftersom det måste fokusera på nära håll så länge. Detta kan leda till ögontrötthet. Det här har Essilor tagit fasta på när de tagit fram Eyezen; en ny generation enkelslipade glasögon.

– De flesta av oss ägnar mycket tid åt digitala enheter i dag. Därför är Eyezen optimerade för den digitala vardagen och hjälper dig att fokusera på nära håll, berättar Håkan Broman.

I en undersökning genomförd av den amerikanska branschorganisationen The Vision Council visade det sig att över 60 procent av deltagarna tittade på skärmar minst fem timmar per dag. Det gör att många upplever ögontrötthet, framförallt på grund av att ögat ansträngs av att fokusera på nära håll under så lång tid.

Glas som avlastar ögat

En viktig innovation i Eyezen sitter i glasets nedre del. Där ger slipningen en liten förstoring jämfört med resten av glaset, vilket hjälper ögat att fokusera på nära håll. Resultatet blir att ögats muskler inte behöver anstränga sig lika mycket och därför blir du inte lika lätt trött i ögonen.

– Det här hjälper mot trötta och rinnande ögon, huvudvärk och annat som är kopplat till överansträngning av ögat vid närarbete, säger Håkan Broman.

Smarta glas i progressiva glasögon

Samma funktion finns för dig som behöver progressiva glasögon. Om du har en arbetssituation där du ofta växlar mellan olika skärmar och andra arbetsuppgifter på skrivbordet ska du kika närmare på Varilux Digitime, som avlastar ögonen vid arbete inom en armlängds avstånd.

Glasögon som skyddar mot UV-strålning

Eye Protect System i kombination med en ytbehandling skyddar även mot solens skadliga UV-strålar. 90 procent av UV-strålningen tar sig igenom moln så även om det inte är soligt ute påverkas vi av UV-strålar.

– UV-strålningen absorberas i ögats lins och kan påskynda grå starr, vilket är grumligheter i ögats lins. Många tror att ju mörkare glas, desto mer UV-strålning filtreras bort, men även ett glas som är helt genomskinligt kan filtrera bort 100 procent av strålningen om det är rätt glas, säger Håkan Broman.

Kom in till någon av Synsams optiker så kan vi berätta mer om våra olika effektiva glas, eller boka tid för en synundersökning här.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.