Hela denna artikeln är en annons

Här är appen som håller dig nykter

Nu är den här: Appen som hjälper alkoholister att hålla sig nyktra. Låter det som en blåsning? Ja, det är precis vad det är.  

News55

Annons

Annons

–  Jag blåser i alkoholmätaren tre gånger om dagen. Nu kan jag inte lura mig själv eller någon annan. Det finns inte längre några bakdörrar att öppna och jag känner mig friare än någonsin, säger Magnus (som i verkligheten heter något annat).

TripleA är ett vårdsystem för behandling av alkoholberoende. Genom att bevisa sin nykterhet för sin omgivning kan förtroenden återuppbyggas och när dörren till att dricka stängs slipper den beroende ständigt fundera på när ett tillfälle ges – det finns helt enkelt inte några tillfällen.

– TripleA handlar inte om kontroll vilket man först kan tro. Hela idéen bygger på den personliga friheten och möjlighet till individuellt anpassad vård och snabb hjälp vid behov, säger Maria Winkvist, produktchef på Kontigo Care i Uppsala som utvecklat systemet.

Ett steg mot långvarig nykterhet

Det är entreprenören och den i dag nyktra alkoholisten, Daniel Benitez, som väckte idén till TripleA. Med egen erfarenhet av en inte alltid lyckad alkoholistvård ville han hitta nya arbetsmetoder för att uppnå långvarig nykterhet. Många som varit inlagda på behandlingshem knackar snart på dörren igen, för återfallsfrekvensen är tyvärr mycket hög.

Systemet består av en trådlös alkoholmätare, inte större än att den får plats i fickan, vilken patienten blåser i. Appen i telefonen säger till när man ska blåsa och informationen skickas till en vårdportal där vårdgivaren följer patienten. TripleA som är en medicinteknisk produkt har utvecklats i nära samarbete med vården.

Cirka fem minuter om dagen och en önskan om att bli nykter är det som krävs av patienten. Alkoholister är mästare på att manipulera, därför har man byggt bort möjligheten att fuska. Till exempel tas en “selfie”, det vill säga en bild på användaren själv under testet.

–  Det här fungerar fantastiskt bra, säger Anna-Carina Söderberg.

Anna-Carina driver Luthagens Öppenvård och är vårdgivare till Magnus.

– Vi har en väldigt fin kontakt. Jag kollar inte bara att han blåser när han ska utan vi träffas och pratar ofta med varandra och bygger tillsammans upp en handlingsplan om Magnus skulle börja dricka igen. Det gäller att snabbt agera innan det går för långt. Jag har också bra kontakt med Magnus föräldrar och hans exfru.

Magnus har godkänt att hans föräldrar och exfru hela tiden informeras och blixtsnabbt får reda på om Magnus missat någon mätning.

– Om jag missat en blåsning tar det bara någon minut innan telefonen ringer. De vill då kolla att allt står rätt till och det känns tryggt, säger Magnus.

Med tanke på de anhöriga

Alkoholism drabbar inte bara den enskilde. Den räknas till en av de sjukdomar som drabbar dom anhöriga allra värst. För Magnus del betydde det att fru och barn lämnade honom.

De stora problemen började för ungefär tio år sedan.

– Jag tappade helt kontrollen. Tänkte på alkohol hela tiden. Jag försökte hitta lösningar på hur och när jag kunde smyga undan och dricka, utan att någon märkte det. Det fungerade naturligtvis inte.

Magnus har prövat terapi, behandlingshem och antabus. Ingenting har fungerat fullt ut.

– Vissa saker har varit bra. Men tankarna på alkohol har hela tiden legat i bakhuvudet. TripleA har fått mig att få bort tankarna. Det är liksom ingen idé. Alla märker ju direkt vad jag har för mig.

Han tror också att viljan är viktig.

– Därför passar det här perfekt. TripleA ger mig en möjlighet att välja: leva eller dricka. Det finns ingen genväg, säger Magnus.

TripleA är ett komplement till befintliga behandlingar och kan därför användas i många typer av vårdinsatser, såsom landstings- och kommunalvård, som uppföljning efter behandlingshem eller i vissa fall distansvård.

– Vi har mötts av ett stort intresse från företagshälsovården där man ser att TripleA kan bli till stor hjälp för både den anställde och arbetsgivaren, säger Maria Winkvist.

Här kan du läsa mer om TripleA  som möjliggör diagnos, vård och eftervård av alkoholberoende på distans.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.