A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Här finner syskonen varandra – efter 37 år

Ett enkelt DNA-test på Myheritage för att få reda på mer om sitt ursprung gav Henrik det otroliga beskedet. – Du har en syster! Maria Johansson, Sverige, runt 30 år!

News55

Henrik Erngren Othén, 39, och Maria Johansson, 38, är båda födda i Sydkorea. Som spädbarn blev de lämnade i två separata barnhem och adopterades därefter av två olika svenska familjer. De hade aldrig träffat varandra och visste inte om varandras existens.

För ungefär ett år sedan bestämde sig Maria för att söka sina rötter i hopp om att lära sig mer om sin biologiska familj. Hon bestämde sig för att ta ett MyHeritage DNA-test. En kort tid senare tog Henrik ett likadant test, med samma mål i åtanke.

– Jag hade tidigare gjort ett seriöst försök att hitta några biologiska anslutningar som kunde kopplas till mina egna kromosomer men utan resultat. Och livet fortsätter, barnen växer, min fru Amelie och jag bytte jobb och tankarna om mitt ursprung gick in i ett latent läge igen, berättar Henrik.

Henrik adopterades från Sydkorea till Sverige som barn. Men har alltid varit nyfiken på sitt ursprung.

Ett enkelt test förändrar allt

En dag i december förra året såg Henrik en annons på MyHeritage om ett DNA-kit och det gjorde honom nyfiken igen.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att göra ett DNA-test! Kanske kunde jag få en DNA-matchning med någon avlägsen släkting i USA! DNA-kitet anlände strax före jul. Jag gnuggade insidan av mina kinder med pedantisk noggrannhet och returnerade testet tillbaka till labbet i USA.

Dagarna gick och ett nytt år började. Henrik kollade i MyHeritage-appen lite då och då. Januari blev februari och Henrik var och åt lunch med sin fru Amelie när han visade Myheritage-appen.

– Jag frågade om Amelie ville se hur appen ser ut, för man kan se hela labbprocessen. Jag överlämnade telefonen och Amelie scrollar runt lite i appen, berättar Henrik.

Då förändrades allt för Henrik.

– Min fru utbrast plötsligt “Det står här att du har en syster! Maria Johansson, Sverige, runt 30 år! Jag trodde att hon skämtade men sen räckte Amelie över telefonen.

– En konstig känsla rusade genom min kropp. Jag tittade på resultatet och på bilden av den person som tydligen var min syster.

En syster

Maria adopterades till Sverige från Sydkorea när hon var två år och har varit nyfiken över sitt ursprung.

– Jag åkte till Sydkorea på en kort resa i hopp om att få hjälp med mina adoptionshandlingar. Tyvärr fanns inga resultat, berättar Maria.

Tiden gick och men ett slumpartat möte med en engelsktalande kvinna på ett tåg gav henne en ny idé.

– Vi började prata, hon var nyfiken på mitt ursprung. Hon tyckte att jag skulle göra ett DNA-test för att hitta släktingar. Jag var skeptisk ett tag men efter några månader kändes det som att det var mitt enda hopp, säger Maria.

Överraskande besked

Maria trodde att hon kanske skulle hitta någon avlägsen släkting men tiden gick och efter nästan ett år hade hon inte fått någon matchning. Men sen gjorde Henrik sitt DNA-prov.

–Plötsligt blev jag kontaktad av någon som hävdade att han var min bror. Jag var ensam hemma och skulle hämta mina barn på dagis. Just i det ögonblicket blev jag helt fastfrusen, kände mina hjärtslag, berättar Maria.

För Henrik kom beskedet också som en chock.

– Jag förstod inte helt vad som just hänt men jag skickade ett meddelande via MyHeritage-appen till den här Maria. Hon svarade snabbt och skrev: “Wow, jag är chockad! Mitt hjärta slår snabbt och jag är inte säker på vad jag ska skriva.

Maria och Henrik började kommunicera via nätet och de såg fram emot att äntligen träffas efter 37 år ifrån varandra. De planerade att träffas i Stockholm i mars 2018. När tiden kom, fylldes de av en obeskrivlig glädje och syskonen ville inte släppa varandra. Ögonblicket var starkt och känslomässigt.

 

Familjen växer

Men historien slutar inte där; för bara några veckor sedan kontaktar Henrik Daphna Bossik, Sverigechef på Myheritage.

– Jag fick ett meddelande av Henrik där han berättar att han och Maria har en DNA-matchning med en kvinna i USA. Jag kontaktade våra experter där som bekräftade det. 36-åriga Lindsey Jordan är deras halvsyster, berättar Daphna Bossik.

Lindsey är 36 år, bor med sin man och två pojkar i Chicago, USA och har alltid haft hopp om att finna sin biologiska familj.

– Min man Fernando och jag har alltid talat om att åka till Korea till min 40-årsdag. Så med 2022 i sikte, hade jag börjat studera koreanska och jag hade tagit ett DNA-test med tanken att om jag råkar hitta någon biologisk familj innan jag åker, så skulle det vara roligt, säger Lindsey.

När Lindsey kontrollerade sitt DNA-resultat blev hon omtumlad.

– Jag sökte efter dem på nätet och hittade en fantastisk artikel om deras återförening – de är också koreanska adoptivbarn som precis träffats i februari! Jag kontaktade de båda, berättar Lindsey.

Lindsey fick snabbt svar av Henrik och tiden sedan dess har varit överväldigande.

– Det har varit en dimma av glädje över att kunna kommunicera med dem båda. De är mina halvsyskon och vi delar troligtvis en mor, berättar Lindsey.

De tre syskonen planerar en återförening och på Myheritage berörs man av deras otroliga upptäckt.

– Det kommer att bli en fantastiskt magisk återförening mellan tre syskon som för mindre än ett år sedan inte visste om varandras existens. Vi fortsätter att följa deras otroliga historia, berörs och gläds åt deras livsresa tillsammans, säger Daphna Bossik.

Vill du veta mer om dina rötter? Besök Myheritage och beställ ett DNA-kit

 

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!