A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Här nekas framtidens pensionärer bostad – stad för stad

Framtidens pensionärer riskerar nekas bostadsköp i 9 av 20 av Sveriges större städer. Det visar en ny rapport från Skandia, som samtidigt belyser vikten av långsiktigt sparande. – Vi behöver alla planera för ett långt och aktivt liv, säger pensionsekonomen Mattias Munter och ger sina fem bästa tips. 

News55

Att unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden är en välkänd och omdiskuterad samhällsutmaning. Men om att morgondagens pensionärer också kommer få svårt att köpa bostad pratas inte lika högt.

Få koll på valen som påverkar din pension

– Det här är ett hittills dolt och växande problem på den svenska bostadsmarknaden. Trots att man arbetat hela livet och till och med gjort vinst på sin bostad riskerar man bli tvungen att bo kvar. Stora inkomstgrupper riskerar att bli inlåsta på bostadsmarknaden när de närmar sig sin pension, säger Mattias Munter.

Bra pension grunden

I rapporten Pensionär utan bostad  kartläggs var i Sverige en medelinkomsttagare som idag befinner sig mitt i karriären förväntas kunna ha råd att köpa en bostad när denne går i pension år 2047. Resultatet visar att morgondagens pensionärer, på grund av stigande bopriser och sjunkande pensioner, kan komma att nekas bostadslån i 9 av 20 Sveriges större städer*. 

– Exakt hur det här kommer påverka bostadsmarknaden är svårt att säga, men det kommer helt klart att kunna leda till att fler pensionärer i framtiden nekas bolån och därmed köp av bostad, säger Mattias.


Långt och aktivt liv

Vi lever allt längre och Sverige har redan i dag Europas friskaste pensionärer. År 2110 når vi svenskar, oavsett kvinna eller man, en medellivslängd på närmare 90 år. Det har SCB förutspått i sin riksprognos. Att tänka på framtiden och förbättra utsikterna för att verkligen njuta av en lång pension blir allt mer prioriterat.

– Se till att planera pensionen för ett långt och aktivt liv! Den positiva hälsoutvecklingen där vi lägger fler och fler friska år till livet innebär samtidigt ett större behov av en bra pension under längre tid, säger Mattias.

Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Och ju längre du har kvar till pension, desto mer kommer du själv behöva ta ansvar för att se till att du får en bra pension, menar pensionsekonomen.

– En bra pension är grunden för att kunna köpa sin bostad, även på ålderns höst.

5 bästa tipsen

  • Skaffa koll på hela din pension. 
  • Se till att ha tjänstepension. 
  • Månadsspara på egen hand till pensionen eller löneväxla dig till mer tjänstepension.  
  • Jobba heltid och förbered dig på att jobba längre. Deltidsarbete kan slå hårt mot pensionen och att jobba efter 65-årsdagen ger stor positiv effekt.  

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer detaljerad information om fonderna och riskerna finns i fondernas faktablad som finns i anslutning till respektive fond i fondlistan. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Kontakta en rådgivare om du önskar personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.