A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Behandling mot ålderssynthet: "Jag skulle ha gjort det här tidigare med den kunskap jag har idag"

Våra ögon blir med åren sämre och det är en del av ett helt naturligt åldrande. Men det går att bli av med ålderssynthet och slippa grå starr när du blir äldre.

News55

Annons

Annons

När vi kommer upp i 45–50-årsåldern får vi svårare att läsa vad som står på mobiltelefonen eller i papperstidningen och texten blir suddig. Visst, läsglasögonen hjälper dig för stunden, där och då och i viss mån, men så fort du ska titta upp igen blir allt åter suddigt. Då måste du ta av dig läsglasögonen igen och det här gör att de åker av och på hela tiden och blir på så vis lätta att tappa bort. De flesta känner nog till att man kan göra en ögonlaserbehandling, men detta rekommenderas främst för personer under 45 år, eftersom ögonlaser inte kan korrigera ålderssynthet.

Bättre syn på bara 15 minuter

Ålderssynthet, eller presbyopi, är något som alla drabbas av för eller senare. Det som händer vid ålderssynthet är att den naturliga linsen i ögat stelnar och det gör det svårt för ögonen att ställa in synskärpan på nära håll och hitta fokus. Då finns en behandling för att göra en synkorrigering. Med en linsbytesoperation (Refractive Lens Exchange) ersätts den här stela linsen med en ny konstgjord lins. Då ser du skarpt igen både på nära, mellan och längre avstånd.

Metoden är den samma som vid gråstarrsoperation, men vid ett linsbyte används en mer avancerad lins som korrigerar ålderssynthet och andra eventuella synfel såsom närsynthet, översynthet och astigmatism (brytningsfel). Behandlingen tar endast 10-15 minuter per öga och du slipper dessutom grå starr när du blir äldre.

Från undersökning till behandling

Du börjar med att boka en undersökning där man bedömer om det finns några omständigheter som gör att det inte går att göra ett linsbyte. 3 av 4 kan dock göra ett linsbyte och detta handlar främst om att säkerställa att dina ögon är friska i övrigt.

RLE gör inte ont och du får lokalbedövande ögondroppar som gör att du inte känner av någon smärta under behandlingen. Du kan uppleva ett visst obehag, men behandlingen är fort över och det tar endast 10-15 minuter per öga. RLE är även den synkorrigeringen som ger minst obehag efteråt.

Tjänar på att göra RLE

Det kostar att hela tiden köpa glasögon och linser och vid ålderssynthet går många över till att använda progressiva glasögon, vilket är förenat med återkommande kostnader. En linsbytesoperation är en engångskostnad som lönar sig i det långa loppet. Den här nya konstgjorda linsen, som sätts in i ögat, är framtagen för att hålla i minst 150 år. Memira erbjuder dessutom en delbetalningslösning för månatlig avbetalning för RLE.

Gjorde RLE mot ålderssynthet

Tina Thörner är kartläsare inom rallysporten och föreläsare. Hon tyckte att det var jobbigt att ha glasögon och de blev smutsiga och tappades bort hela tiden.

– Det jobbiga med glasögon hos mig är att jag lever ett så aktivt liv, inte bara i rallybilar, utan även när jag föreläser och håller på med andra sporter, sa Tina före behandlingen på memira.se. Det är oftast varmt och glasögonen blir lortiga och så hittar jag dem inte.

Hon bestämde sig för att göra RLE mot ålderssynthet och två månader efter behandlingen utvärderade hon sin syn.

– Allting har bara blivit bättre och bättre, men det är just i skymning och mörker som jag inte har lika skarpt seende, men de som också gjort RLE som jag har pratat med säger att det blir bättre och bättre. Jag skulle ha gjort det här tidigare med den kunskap jag har idag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?