Hela denna artikeln är en annons

Hur hälsosamt äter du egentligen?

Vi bör äta fisk 2-3 gånger i veckan och 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Det rekommenderar Livsmedelsverket som i en undersökning visat att det är något de flesta svenskar inte följer. För dessa kan kosttillskottet VitaePro vara ett komplement.  

News55

Knappt en tredjedel av svenskarna äter fisk 2-3 gånger i veckan och endast två av tio får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönt. En sund utgångspunkt borde vara att en varierad kost räcker för att få i sig dagsbehovet av näringsämnen, men utifrån dessa siffror frågar sig många om det verkligen är tillräckligt.

Kompletterande kosttillskott

– För den som inte får i sig tillräckligt med fisk, grönsaker och omega 3 enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott, säger Katja Svennevig, näringsfysiolog och doktor i biokemi.

Perfekta matvanor kan vara krävande att upprätthålla varje dag, året om. Därför kan många ha stor nytta av att få i sig extra tillskott. Kosttillskott ska inte ersätta mat, men kan fungera bra som ett komplement till daglig kost.

Livsmedelsverket rekommenderar vissa grupper att använda tillskott, exempelvis bör äldre som tillbringar lite tid utomhus komplettera sin kost med vitamin D-tillskott. Vitamin D bidrar till normalt utnyttjande av kalcium och att bibehålla en normal muskelfunktion, något som är viktigt för att kunna hålla sig aktiv och rörlig genom hela livet. Det finns flera tillskott på marknaden som innehåller vitamin D, bland annat VitaePro.

Inga mirakelpiller

En del tillverkare får det att låta som om deras kosttillskott är något slags mirakelpiller som fungerar mot allt möjligt. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt, även om vi som konsumenter gärna skulle vilja ta ett mirakelpiller som fixar det mesta. Däremot råder det en bred enighet i Sverige om att bland annat vitaminer och omega 3 är viktigt för oss.

– Dessa näringsämnen har genom en mängd studier visat sig ha positiv effekt på flera viktiga funktioner i kroppen, säger Katja Svennevig.

– Bland annat bidrar omega 3-fettsyrorna DHA och EPA till hjärtats normala funktion, och vitamin C bidrar till att reducera trötthet och utmattning.

Kvalitet bör avgöra ditt val

Kosttillskott som innehåller dessa ämnen är därför ett bra komplement om ens kosthållning inte är tillräckligt näringsrik.

Det viktigaste när man misstänker att man kan ha nytta av ett tillskott är att välja en produkt av hög kvalitet med grundligt undersökta ingredienser. Sedan är det rekommenderat att välja ett tillskott som innehåller de näringsämnen som vi vet är väldokumenterade, som omega 3, antioxidanter och vitaminer. VitaePro är just ett sådant kosttillskott och idag ett av Nordens mest använda.

Här läser du mer om VitaePro och dess effekter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.