A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

ID-kaparen plockade ut mobiltelefoner i Sofis namn – så agerar du snabbt

Vad händer om ditt personnummer plötsligt hamnar i fel händer? För Sofi blev påföljderna dyra och hon fick ägna fyra månader åt att bestrida dyra fakturor på saker hon inte hade beställt. – Jag kände mig förbannad och frustrerad, säger Sofi.

News55

Det började med att ett telefonbolag gjorde en kreditupplysning på Sofi. När hon fick kännedom om det ringde hon telefonbolaget och ställde frågor. Det gick snabbt upp för Sofi att någon missbrukat hennes uppgifter.

– Någon hade använt mitt personnummer för att beställa telefonabonnemang och telefoner på nätet, säger hon.

Totalt blev Sofi utsatt för tre bedrägerier under fyra månader. I varje fall polisanmälde hon och bestred fakturorna. Telefonbolagen kunde inte svara på varför de inte hade ID-kontroller vid köp på nätet. Bedragaren kunde till och med hämta ut mobiltelefoner i Sofis namn tre gånger trots att hon kontaktade både telefonbolagen och posten med information inför varje utlämning.

– Jag kände mig förbannad och frustrerad. Och rädd för vad de skulle kunna göra mer.

Här beställer du UC ID-skydd

ID-kapningar är något som drabbar tusentals svenskar varje år och kan påverka dig och din ekonomi negativt under en lång period.

– Att kapa någons identitet är enkelt. Har förövaren exempelvis fått tillgång till ditt personnummer som i Sofis fall så är det lätt att få kontroll över en identitet. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador, säger Richard Damberg, expert på UC.

Sofi tycker hon fick göra allt jobb själv, som att skicka information till teleoperatörerna för att bestrida fakturorna. När Sofi förstod att bedrägerierna började bli systematiska fick hon tips om att spärra sitt personnummer genom UC och bedrägerierna upphörde.

– Efter att jag hade spärrat mitt personnummer hos UC valde jag även att skaffa deras ID-skydd för att känna mig mer trygg och lugn i vardagen, säger Sofi.

Viktigt att agera snabbt

Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador. Med UC ID-skydd får du ett sms eller ett mail med information direkt när något i din kreditupplysning ändras och du kan agera snabbt. Skulle du trots detat bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans som ingår i UC ID-Skydd. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder upp till 200 000 kronor efter en eventuell ID-kapning.

Här beställer du UC ID-skydd

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!