A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

"Jag känner väldig trygghet"

Som 25-årig nybliven officer hade han femtusen kronor i plånboken. I dag är Leif Delén från Malmö ekonomiskt oberoende och livsnjutare på heltid. – Skandia har stor del i det, berättar han i en stor intervju om pengarna, resorna och meningen med livet.

News55

Efter en lång och framgångsrik karriär är Leif Delén nu inne i en “belöningsperiod”, som han uttrycker det.

– Jag känner en väldig trygghet, ekonomisk trygghet, som gör att jag inte ens behöver tänka på det, utan jag kan ägna mig åt mer väsentligare saker i mitt liv just nu. Nu kan jag bara koppla av och inte bry mig, utan istället söka insikter, klokhet och njutning, säger han.

Vad är anledningen till att det gått bra, tror du?
– Det är många faktorer, där Skandia har stor del i det givetvis. Men även mitt eget synsätt, mina råd, valet av rådgivare och min egna erfarenhet från när jag själv hållit på med företag och placeringar.

Vad har sparandet betytt för dig?
– Det ger mig förutsättningarna att leva det liv jag lever nu, det är ett sparande som ger resultat. Kapitalförsäkring Traditionell är tryggt och bra och jag har fullt förtroende av val av förvaltare och Skandias sätt att hantera det på. Det är det som skapar förutsättningarna för att leva ett så beviljat liv. Jag bor i världens finaste land, Sverige.

Har du något tips till andra sparare?
– Mitt tips är att vara långsiktig och spara kapital som inte är kortsiktigt nödvändigt, följa upp värdeutvecklingen och återinvestera utdelningen i ny försäkring när beloppet är högt nog.

Sparar för att slösa

Under hela sin karriär – först som yrkesmilitär och jordbrukare samt därefter som produktionschef, krögare, behandlare och organisationskonsult – har han varit ekonomiskt engagerad. Och det har gått bra.

Mycket bra.

– När jag var 27 år och färdig officer hade jag femtusen kronor i plånboken. Allt gick till tandläkaren redan första året. Sedan dess har jag bland annat tänkt ekonomiskt i många avseenden, investerat och realiserat.

– Ju mer jag engagerat mig i ekonomi desto mer är jag materiellt oberoende, då jag har en buffert i botten.

Pengar och hälsa är enligt Leif Delén bra förutsättningar som skapar trygghet och handlingsfrihet i livet. För du kan, som han själv uttrycker det, aldrig förutse vad som händer framöver.

– Men pengar får inte styra oss, det ska vara ett hjälpmedel, säger han.

60 av världens 200 länder

Efter att ha avvecklat alla företag och andra aktiviteter började Leif Delén fundera på vad han missat i sitt liv. Svaret blev att han hade inte sett världen. Leif berättar att han känner sig lyckligt lottad. Dels över att få lov att vara frisk men också för att han nu har möjlighet att göra det han vill.

Idag har han rest i 60 av världens cirka 200 länder.

– Jag har rest som resenär och inte som turist. Genom mina resor har jag träffat underbara, kloka människor, lärt och kommit nära folks kultur, historia och sedvänjor, och fått ett stort filosofiskt intresse. Inte den gamla klassiska filosofin utan mer vardagsfilosofi. Varför allting är som det är.

– Det finns en oändlig ocean av insikter att ösa ur, menar Leif.

– Allting som händer har en mening. Det gäller bara förstå budskapet bakom. Om jag inte gör det när det händer, så kommer det upprepas i andra situationer, med samma budskap bakom tills jag begriper det.

“Jag var helt resultatinriktad”

Leif Delén berättar öppet om sin livsresa. Som militär hade han “en mycket utvecklad vänster hjärnhalva” och var på den tiden väldigt resultatinriktad och kanske mindre känslosam.

– Det finns ju inga känslor i den vänstra hjärnhalvan, utan det är ju i den högra och den hade tvingats i träda. I dag har jag fått bättre insikt i meningen med mitt liv. Jag vill göra så mycket gott jag kan för andra människor och samtidigt själv njuta av det jag har gjort.

Tack vare resandet, filosofin, yogan och meditationen känner Leif Delén att han hittat sig själv.

– Livet har varit en lång resa för mig som har varit genom olika nivåer, från det strikta hierarkiska systemet i det militära som var styrt av reglementen och förordningar till att ge mig in i genom tron på mig själv, ge mig in i branscher som jag inte har haft någon som helt fackkunskap i, men där jag har förstått att mitt ledarskap kan utveckla medarbetarnas vilja förmåga och kunskap att hantera fack-frågorna och att jag har varit till för att visa visionen, att få oss att samlas kring en vision kring olika mål och coacha medarbetarna.

– Jag har ett helt annat beteende, ett annat tankesätt, förhållandesätt idag än vad jag hade på den tiden när jag var chef, militär, och skulle fostra och utbilda. Den mjukheten jag har idag hade jag inte alls på den tiden inte heller förståelsen, toleransen och den kärleksfulla inställningen till människor.

Tillvaron förr var enligt Leif Delén mest byggd på krav.

– Livet och världen är oceanlika om man verkligen ger sig av och börjar simma. Och ju mer jag har kommit till insikt, desto mer nyfiken blir jag.

Få hjälp med ditt sparande

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!