A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

”Jag lovade mamma att alltid ta hand om lillasyster”

Foto: Malin Bondeson/Datumlotteriet

Vilket datum betyder mest för dig? För Zübeyde Simsek Gillström var det ingen tvekan när hon skulle välja ett favoritdatum. För henne finns ingen viktigare person är Sultan, lillasystern som hon lovat sin mamma att alltid ta hand om.

News55

Annons

Annons

Det skiljer bara ett år mellan Zübeyde Simsek Gillström och lillasyster Sultan. De växte upp i Hälleforsnäs utanför Flen i en syskonskara på fyra och har alltid funnits där för varandra. Sultan föddes med Downs syndrom och till en början var det mer bitmärken än kramar mellan syskonen.

– När vi var små hade jag bitmärken överallt. Nu pratar Sultan både svenska och turkiska, men det dröjde innan hon lärde sig prata och när hon ville ha uppmärksamhet bet hon. Det var okej för mig, vi har alltid förstått varandra, säger Zübeyde.

När Sultan fick sin diagnos ville myndigheterna placera henne på institution men då satte syskonens mamma Güllu ned foten. Hon ville ta hand om sin dotter själv och det gjorde hon så länge hon levde. Zübeyde lovade sin mamma redan i tonåren att hon skulle finnas där för Sultan för alltid. När mamma Güllu gick bort i cancer fick Zübeyde infria sitt löfte.

 Innan mamma dog höll jag hennes hand och lovade att hålla mitt löfte. Varje mammas oro är nog vem som ska ta hand om barnen när man går bort. Sen är väl oron tio gånger större när det är ett barn som behöver extra hjälp. För mig har det varit en självklarhet att ta hand om Sultan, det är min plikt, men ingen uppoffring. Jag ville egentligen att hon skulle flytta in hos mig när mamma dog men sen insåg jag att jag inte kommer klara av att hålla henne stimulerad. Så nu bor hon på ett gruppboende nära mig och hon har många kompisar, är lycklig och mår bra, berättar Zübeyde.

Hon och Sultan träffas minst en gång i veckan och hänger. Då går de ut och äter, lyssnar på musik och ser film. Och en gång om året reser de till föräldrarnas hemland Turkiet där de brukar bo på hotell, bada och dricka drinkar.

Foto: Malin Bondeson/Datumlotteriet

– Sultan är en livsnjutare. I hennes värld finns inga bekymmer och inga tider att passa, säger Zübeyde.

Hon kallar även Sultan sin turgumma. När de går på Gröna Lund vinner hon alltid på chokladhjulet och därför var det inget svårt val för Zübeyde att välja nummer i Datumlotteriet. Självklart blev det Sultans födelsedatum. Och nyligen vann de en mindre summa på just det datumet.

– Jag säger ju att hon för tur med sig, hon vinner alltid i allting. Hon har väldig tur i spel. Jag har absolut inte det, jag har tur i kärlek istället, säger Zübeyde och skrattar.

Har du också ett favoritdatum och vill vara med och stötta arbetet mot bröst- och prostatacancer? Klicka här för mer information.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?