A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Julpynta som ett proffs

Vissa har redan tjuvstartat, men de flesta av oss väntar lydigt till första advent med att plocka fram julkartongerna och börja ställa upp ljusstakar och hänga upp stjärnor. Här kan du läsa mer om hur du pyntar på bästa sätt, för en vacker och harmonisk jul.

News55

Först och främst: börja med att ge plats åt julpyntet. Rensa tillfälligt bort andra prydnadssaker och smålampor, inte bara av utrymmesskäl men också för att ditt hem annars kan ge ett lite plottrigt intryck.

Se även över innehållet i julkartongerna. Är det vissa prylar som bara hänger med av gammal vana, och kanske egentligen inte passar in? Kartongen ska inte kännas som en ’låda full med skräp’, så var inte rädd för att rensa bort lite gammalt och få in lite nytt, och hellre några få vackra saker än en massa prylar i olika material och färger.

Här kommer lite fler handfasta tips på hur du blir en riktig proffspyntare:

1 – Planera pyntet. Ta dig tid att planera din juldekoration ordentligt. Vilka färger vill du använda? Ska julgranen ha helt egen dekoration eller ska den matcha med resterande pynt i hemme? Måste julen vara klassiskt röd eller vågar du tänka utanför boxen och kanske använda guld och grått istället? Varje år när affärerna i slutet av november börjar sälja julpynt så skyndar man ner julprylar i kundkorgen utan att ha en ordentlig vision eller ett tema – så först och handla sen. Ett tips är att välja färger till julen som även passar in till nyårsdekorationen! Använder du dig av gnistrande vita och silvriga kulor i granen så kan du lätt använda dem för att snygga till matbordet inför nyårsfirandet.

2 – Adventsljusstaken är viktig. Det är tack vare den vi varje söndag i december samlas runt köksbordet, tänder ett ljus och räknar ner till dopparedan. Investera i en riktigt fin adventsljusstake, och sätt gärna din personliga touch på den.

3 – Lys lagom. Vissa hänger upp lite för många lampor i ett försök att skapa mysig julstämning, men det behövs faktiskt inte så mycket för att den magiska känslan ska infinna sig. Välj små lampor i ljusslingan, inget blinkande och inte kallt blåaktigt ljus. Välj istället lampor med mjukt och gyllene ljus.

4 – Bekänn färg. Ditt julpynt ska förhöja myset och stämningen i ditt hem, inte klampa in och ta över. Välj alltså dekorationer som passar in i den färgsättning och stil du redan har. Har du till exempel dämpade färger hemma blir det finast med en vinröd ton på pyntet, medan klarare röd passar bra om du har ett ljust och modernt inrett hem. Så ställ dig frågan vilken typ av inredning du faktiskt har, och anpassa sedan dina juldekorationer från svaret. Det finns ju väldigt olika stilar även när det kommer till julpynt. Kitschig jul, lantlig jul, grafisk jul, klassisk jul och så vidare. Välj färg och ett tema på just din juldekoration och håll dig till det.

5 – Fokusera pyntet. Istället för att ställa ut pyntet i alla hörn, hyllor och fönster – samla det i små miljöer. Ta till exempel ett par julkulor och lägg dem i en stor glasvas, samla dekorationer på en bricka och ställ ett fint blomsterarrangemang på en central plats i rummet, istället för att sprida ut hyacinterna lite överallt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!