A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Den här behandlingen fick Kenneth, 69, för sin cancer

I december i fjol fyllde Kenneth Adenskog 69 år. För bara några år sedan var utgången för cancern oviss. Här är Kenneths berättelse om att få diagnosen spridd prostatacancer.

News55

I väntan på vård i Sverige vände sig Kenneth Adenskog till Docrates Cancersjukhus i Helsingfors och fann där en effektiv cancerbehandling.

Ett förhöjt PSA-värde

Kenneth har bra sjukförsäkring och gör årliga hälsokontroller. Det var under en helt vanlig hälsokontroll som en läkare konstaterade att Kenneth hade ett förhöjt PSA-värde. Med hjälp av ett PSA-prov får man en uppfattning om hur stor sannlikheten är att man har prostatacancer som behöver behandlas. Gränsvärdet är tre mikrogram per liter för män under 70 år och ju lägre PSA-värdet är desto mindre är sannolikheten att man har prostatacancer.

– Läkaren sa att det inte fanns anledning för oro, men ett år senare, i december 2016, hade mitt PSA-värde stigit till 15. Läkaren sa fortfarande att det inte fanns anledning för oro, men bokade ändå en tid hos en specialist åt mig, berättar Kenneth.

En månad senare, i januari 2017, fick Kenneth en tid hos UroClinic på Sofiahemmet. Där fick han ta nya prover och en biopsi. PSA-värdet hade då höjts till 22.

Beskedet – cancertumör i prostatan

Efter biopsin blev Kenneth sugen på att åka skidor och planerade en skidresa ihop med vännen Göran. De tog bilen ner till alperna i Schweiz, Italien och Frankrike för att vara borta i tre veckor. I bilen fick Kenneth ett samtal från en läkare som berättade att provsvaret från biopsin visade att han fått en cancertumör i prostatan.

– Att komma hem till Sverige igen efter tre veckor utomlands med det här cancerbeskedet var tungt. Det var en känslomässigt svår period för mig och jag kände att, fan också, varför ska det här hända just mig?

Kenneth fick en tid för operation mot slutet av maj 2017 och då hade PSA-värdet stigit från 22 till 46.

Domen – spridd prostatacancer

I juli, sex veckor efter operationen, togs nya prover som visade att PSA-värdet inte hade rört sig utan låg kvar på 46. Cancern hade även spridit sig till lymfarna och metastaser hade bildats på höger sida om naveln.

– Nu remitterades jag vidare eftersom läkarna gick på semester och avdelningen stängdes ner under sommaren. Den helgen satt jag för mig själv och undrade vad i helskotta jag skulle göra nu.

Kenneth Adenskog är idag 69 år

Tog saken i egna händer och åkte till Finland

Kenneth tog kontakt med sitt försäkringsbolag DKV som hjälpte honom att boka en tid på Aleris Christinakliniken i Stockholm för att få en second opinion. Väl där berättade en läkare för Kenneth om Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

– Redan dagen därpå ringde jag till Docrates Cancersjukhus och fick prata med en sjuksköterska som hette Johanna och fick tid hos dem.

På Docrates Cancersjukhus fick Kenneth genomgå olika typer av magnetröntgen och träffa chefläkare Timo Joensuu. På den tredje dagen berättade Timo för Kenneth att metastasen, på höger sida om naveln, som läkarna i Sverige bedömt var stor som en nagel, i själva verket var två tumörer stora som knytnävar.

– Jag frågade honom rakt ut om jag hade tre veckor eller tre månader kvar att leva. Timo förklarade att om behandlingen skulle gå bra och jag svarade på den, vilket han trodde att jag skulle göra, då skulle det gå bra. En timme senare låg jag i en sjukhussäng och fick cellgifter intravenöst.

Sensommaren och hösten som följde fortsatte Kenneth att pendla till Helsingfors var tredje vecka för alla cytostatikabehandlingar. De två sista behandlingarna var på Aleris Christinakliniken i Stockholm. När det äntligen var dags för den sista cytostatikabehandlingen låg PSA-värdet nere på 0,1.

Lever tre månader i taget

På ett återbesök senare hos Timo på Docrates Cancersjukhus togs beslutet att helt slå ut cancern med strålbehandling. Kenneth fick snabbt tag på en hyreslägenhet i Helsingfors för att stanna kvar för strålbehandling, fem dagar i veckan i fem veckor. Sedan dess har hans PSA-värde inte stigit något.

– Jag tar nya prover var tolfte vecka och lever därför tre månader i taget. Jag är alltid lite nervös inför varje provtagningstillfälle men börjar vänja mig vid det nu.

Kenneth berättar att det var mycket svårt att få diagnosen spridd prostatacancer och han kände en stark oro varje gång han pendlade mellan Stockholm och Helsingfors. Trots det blickar han tillbaka på de goda stunderna.

– Jag startade upp en så kallad svenskklubb på Docrates under perioden jag var där, tog många och långa promenader och fick nya vänner i Helsingfors.

Han berättar att Docrates Cancersjukhus mötte honom med professionalitet och spred värme och omtanke i de svåraste av stunder.

Våga berätta om det

Idag mår Kenneth bra. Han åker skidor, spelar golf och njuter av livet. Varje kväll är han tacksam över att ha fått en ny dag. Hans råd till alla som fått ett cancerbesked är att vara ärliga mot sin omgivning för nästan alla känner någon som haft eller har cancer.

– Det är först när du börjar prata om det som det blir verklighet. Jag fick hjälp av ett helt team på Docrates Cancersjukhus och det räddade nog mitt liv. Vänta inte med att söka hjälp. Cancern arbetar tjugofyra timmar om dygnet.

Även i coronatider är det möjligt för svenska cancerpatienter att komma till Finland till onkologmottagning, undersökningar och behandlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!