Hela denna artikeln är en annons

Kryssa och slå hål på dina fördomar

Foto: MSC Cruises

Många har fördomar mot att åka på en kryssning. Erfarenheterna målar dock ofta upp en betydligt bättre bild än förväntningarna.

News55

Annons

Annons

MSC Cruises kryssar till länder på sex kontinenter. Medelhavet har ett stort program som innefattar både de västra och östra delarna. Ett typiskt Medelhavsprogram består av åtta dagar med flyg till och från hemdestinationen, medan längre rutter kan sträcka sig över tre veckor. Paret Helena Syrén och Lennart Olsson från Jönköping och Helsingborg har åkt MSC Cruises två gånger. Första gången; i oktober 2013 åkte de med MSC Divina till östra Medlehavet där de startade i Venedig och besökte bland annat Istanbul och Dubrovnik. Båda var tveksamma inför kryssningar men gillar att se världen och ville prova en ny resform.

– Man tänker ju att det bara ska vara gamla pensionärer och långtråkigt ombord, säger Helena Syrén, 56 och får medhåll av Lennart Olsson, 60.

– Jag var skeptisk. Vad gör man på en båt i en vecka?

Fördomarna slogs i grus för båda. De blev istället positivt överraskade efter sin första kryssning och bestämde sig för att åka med MSC Fantasia i juni i år till västra Medelhavet – som startade i Barcelona och besökte bland annat Neapel och Palma de Mallorca.

Helena beskriver åldern bland resenärerna som mestadels medelålders och tycker inte att kryssningarna var långtråkiga.

– Absolut inte. Det finns hur mycket som helst att göra; danskurser där man kan lära sig att dansa och shower med olika tema varje kväll.

Vem är det som åker?

– Det är många par som kanske har levt i andra förhållanden förut. Barnfamiljer och unga par som åker på bröllopsresor.

Kryssningarna inkluderar helpension och gästerna kan lägga till drinkpaket – vilket ger obegränsad tillgång till alkoholhaltiga- och alkoholfria drycker i barerna. Maten består av bufféer och bordsservering – med en uppsjö av rätter att välja mellan.

I Medelhavet anländer fartygen dagligen till nya hamnar, oftast på morgonen, och då är det upp till resenären att stanna kvar ombord, följa med på utflykter eller upptäcka destinationerna på egen hand.

– Fördomarna försvann direkt, fortsätter Lennart.

– Det fanns vattenland och jättebra gym som kan behövas – eftersom man lätt går upp i vikt av all mat, avslutar han med ett skratt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.