A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Med ögon känsliga för blått

Så kan barns ögon skyddas mot blått ljus. Blått ljus finns naturligt i solljus och behövs för att vi människor ska må bra och ha en naturlig dygns­ rytm. Men blått ljus finns även i tekniska apparater och för stora mängder kan skada ögonen. Ida Malmblad är legitimerad optiker på Synsam och uppmanar föräldrar att skydda sina barns ögon när de använder mobiltelefoner och surfplattor.

News55

Utvecklingen av digital teknik är dramatisk och många elektroniska enheter använder idag LED-belysning som ger ifrån sig betydligt mer blått ljus än till exempel en traditionell glödlampa. Nästan alla människor använder dagligen digitala enheter och det gäller framförallt yngre vilket gör dem väldigt utsatta för det ohälsosamma blå ljuset. Ögonen har förvisso ett naturligt blåljusfilter men det ger inte tillräckligt skydd.

Flimmer kan ge trötta ögon 

Blått ljus flimrar mer än annat ljus. Denna typ av flimmer tros vara en anledning till ögontrötthet och huvudvärk efter många timmar framför en skärm. Att utsättas för det under lång tid kan dessutom orsaka skador på näthinnan. En amerikansk studie från 2018 visar att blått ljus förvand- lar vissa molekyler i ögat till så kallade ”cellmördare” vilket skapar åldersföränd- ringar i gula fläcken och förstörd syn.¹ Även franska myndigheter har varnat för riskerna med blått ljus, framförallt för barn och tonåringar eftersom deras ögon inte utvecklat ett tillräckligt starkt filter.²

– Barnen skadas inte på en gång, men ju mer tid de ägnar åt mobiltelefoner och surfplattor desto mer utsätts de för det, säger Ida Malmblad som är legitimerad optiker på Synsam. 

Att utsätta ögonen för så mycket blått ljus som vi gör idag är ett nytt fenomen. Än så länge vet ingen om långvarig ex- ponering i framtiden kommer att orsaka problem som är okända idag. 

Barns ögon känsligare 

– Som optiker kan jag säga att en sak är helt säker. Barns ögon är känsligare och det finns inte något negativt med att skyd- da deras ögon innan vi med säkerhet vet vad exponering för blått ljus leder till på sikt, säger Ida Malmblad. 

Synsam erbjuder glasögon som skyddar mot blått ljus från skärmar. De riktar sig till barn som tillbringar mycket tid med datorer, läsplattor och mobiltelefoner. 

– Vi har tagit fram ett par glasögon utan styrka som kan användas för att filtrera bort delar av det blåa ljuset. Vi har fokuserat på det kortvågiga blå ljuset eftersom forskningen visar att det är det mest ohälsosamma. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat. 

”Många mobiler och läsplattor erbjuder redan blåljusfilter. Problemet är att färger och kontraster inte blir lika bra.” 

Ida Malmblad, legitimerad optiker, Synsam Sverige.

– Många mobiler och läsplattor erbjuder redan blåljusfilter. Problemet är att färger och kontraster inte blir lika bra. Samma sak gäller om man laddar ned en app. Det skyddar bra men det är inte så behagligt att titta på, säger Ida Malmblad. 

Filtrerar bort det skadliga 

Glasögonglasen är behandlade med en avancerad ytbehandling kallad Prevencia. Tekniken reflekterar bort stora delar av det skadliga blå ljuset och minskar risken för skador på näthinnan.³

– Prevencia tar endast bort det kort- vågiga ljuset vilket gör att det fortfarande blir behagligt för barnen att titta på skärmen. Det är viktigt att upplevelse och hälsa går hand i hand. 

Risker med blått ljus från skärmar

 • ­Kan öka risken för så kallad digital ögontrötthet: suddig syn, svårt att fokusera, torra och irriterade ögon, huvud­ värk, nack­ och ryggont.⁴
 • ­Stör den naturliga dygnsrytmen.⁵
 • Kan orsaka permanenta skador på ögat som kan bidra till åldersförändringar i gula fläcken, vilket i sin tur leder till förlorad synförmåga.⁶ ⁷

För ett ökat välmående för både ögon och huvud tipsar Ida Malmblad även om den så kallade 20-20-20-regeln. 

– Var 20:e minut ska man ta en paus på 20 sekunder och titta på något som befinner sig 20 meter bort. För oavsett om tittar på en skärm eller läser en vanlig bok ansträngs ögonen av mycket närarbete vilket kan leda till närsynthet. 

”Prevencia tar bort delar av det kortvågiga ljuset vilket gör att det fortfarande blir behagligt för barnen att titta på skärmen. Det är viktigt att upplevelse och hälsa går hand i hand.”


 1. Ratnayake K, Payton JL, Lakmal OH,
  Karunarathne A. Blue light excited retinal
  intercepts cellular signaling. Sci Rep. 2018 Jul
  5;8(1):10207.
 2. Genet R. OPINION of the French Agency for Food,
  Environmental and Occupational Health & Safety
  on the effects on human health and the environment (fauna and flora) of systems using light-emitting
  diodes (LEDs). ANSES Opinion Request No
  2014-SA-0253
 3. Leung TW, Li RW, Kee CS. Blue-Light Filtering
  Spectacle Lenses: Optical and Clinical Performances. PLoS One. 2017 Jan 3;12(1):e0169114.
 4. Noseda R et al. Migraine photophobia originating
  in cone-driven retinal pathways. Brain. 2016
  Jul;139(Pt 7):1971–86.
 5. Tosini G, Ferguson I, Tsubota K. Effects of blue
  light on the circadian system and eye physiology.
  Mol Vis. 2016 Jan 24;22:61–72.
 6. Zhi-Chun Zhao, Ying Zhou, Gang Tan, Juan L.
  Research progress about the effect and prevention
  of blue light on eyes. Int J Ophthalmol. 2018; 11(12):
  1999–2003.
 7. Vila N, Siblini A, Esposito E, Bravo-Filho V,
  Zoroquiain P, Aldrees S, Logan P, Arias L, Burnier
  MN. Blue-light filtering alters angiogenic signaling
  in human retinal pigmented epithelial cells culture
  model. BMC Ophthalmol. 2017 Nov 2;17(1):198.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.