Hela denna artikeln är en annons

Monica, 77, lever det liv hon vill leva – har äntligen råd att göra det

Monica tog speciallånet Hypotekspension och har aldrig varit mer aktiv och på resande fot än nu. – Jag är i en andra blomning tack vare lånet. Jag känner mig bekymmersfri och glad, säger hon.

Martina Lindroos

Monica tar emot i sin sekelskiftesvåning i centrala Stockholm iklädd en vacker turkos sidenklänning med fint fall. Klänningen är en av de ”salighetssaker” hon unnat sig sedan hon tog speciallånet Hypotekspension i början av 2019. I korthet går lånet ut på att du som är över 60 år kan få loss en del av värdet på din villa eller lägenhet utan att behöva sälja ditt hem.

– Jag är i en andra blomning tack vare lånet, säger Monica. Jag känner mig bekymmersfri och glad. En fransk väninna sa nyligen till mig när vi pratade i telefon: ”Monica, du låter som när du var ung!”

Har fått livskvalitet

Monica fick tips om Hypotekspension av en vän som är ekonom. Han sa:
– Monica, du sitter på en guldgruva! Jag tänkte att nog fanns det en hake någonstans, för det lät för bra för att vara sant – men jag upptäckte ganska snabbt att det inte fanns någon hake. Jag ansökte om lånet i december 2018 och hade pengarna på kontot i januari.

Det första Monica gjorde var att lösa lånen för tvättmaskin och tandläkarvård som naggade på hennes pension.

– En underbar känsla! Sedan köpte jag en riktigt bra hörapparat som betytt mycket för min livskvalitet.

Och hon lät inreda sina drömmars sovrum.

– I snart 50 år har jag önskat mig en fransk tapet med rosa herdemotiv som jag såg i ett sovrum i Paris på 70-talet. Nu hittade jag exakt den tapeten på nätet och beställde hem den från en butik i London. Jag köpte också ett ljuvligt och matchande plyschöverkast från Tyskland – och jag känner mig som en prinsessa.

Köket har hon inrett i somrigt grönt.

– Jag köpte en vacker linnevaxduk och lät klä om stolarna i samma limegröna färg. Det har också blivit mycket roligare att laga mat nu när jag kan köpa fina råvaror.

Här är det trygga speciallånet för pensionärer

Kan göra mer saker nu än tidigare

Ett vackert hem betyder mycket för Monica. Hon har ett balansfel och kan därför inte kan gå ut på egen hand. Lånet har samtidigt gjort henne rörligare.

– Jag har råd att åka taxi, och åker som en galning (skratt). Jag är väldigt kulturintresserad och har börjat gå i en fransk bokcirkel. Jag har bjudit en vän på Operabaren, en annan på julbord på Hallwylska palatset – och jag kommer ut på bio och teater tack vare en fantastisk frivilligorganisation.

I augusti reste Monica till Köpenhamn för att få träffa sin favoritförfattare, fransmannen Michel Houellebecq som besökte museet Louisiana.

– Jag blev skjutsad i rullstol av ledsagarservice både på Arlanda och Kastrup. På Kastrup väntade en god vän som tog hand om mig och körde runt mig i rullstol i två dagar. Och jag fick prata med min författare och överlämna ett beundrarbrev, som han stoppade i sin ficka. Efter den resan tänkte jag: ”Nu är jag lycklig. Det är inte ofta i livet som man vågar formulera sig så”.

Hittade sitt livs vackraste klänning

Monica växte upp i Stockholm där hon gick Franska skolan och tog studenten med högsta betyg i alla språk. Hon tog en fil kand i språk och jobbade sedan i 38 år med översättningar på Sveriges Television. Hon är frånskild och har inga barn men en handfull både manliga och kvinnliga vänner.

– Jag talar sex språk och har rest mycket i alla väderstreck. Köpenhamn gav mersmak, nu hägrar Paris där jag har en väninna sedan många år.

Monicas turkosa klänning är skapad av en italiensk designer, Bianco Levrin. Monica köpte den i somras och har den på sig så ofta hon kan.

– Den är mitt livs vackraste klänning. Jag skrev till designern, på italienska förstås, för att höra hur jag skulle tvätta den. Han svarade att det är kemtvätt som gäller. Han verkade vara glad över att en äldre dam i Stockholm hittat sin drömklänning i hans kollektion.

Räkna ut din Hypotekspension här

Vad är ditt råd till andra i din situation, som äger sin lägenhet eller villa, och blir intresserade av speciallånet Hypotekspension?

– Unna dig! Att ha gott om pengar betyder mer än jag kunnat föreställa mig, och säkert är det detsamma för dig. Framför allt blir man av med bekymmer, och man blir mer fri att göra saker man mår bra av.

 

Martina Lindroos
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.