A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Nu kan du mäta blodtrycket själv i hemmet – och få experthjälp via app

Två miljoner svenskar har för högt blodtryck, vilket kan leda till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och andra följdsjukdomar. Med hjälp av en app i mobilen kan du mäta blodtrycket i hemmet, i lugn och ro, och få den coachning och behandling du behöver.

News55

Högt blodtryck är en folksjukdom. Blodtrycksdoktorn är en app och digitalt vårdkoncept med en metod som gör att du kan mäta ditt blodtryck på egen hand i en lugn hemmamiljö och kombinera detta med modern medicinsk behandling. Det räcker inte att mäta blodtrycket enstaka gånger per år hos vårdcentralen. Om blodtrycket inte mäts regelbundet är det svårt att sätta in rätt medicinering och hitta en livsstil som gör att du lyckas sänka ditt blodtryck.

Blodtrycksdoktorn är en app där du kan mäta ditt blodtryck helt på egen hand. Och kunna agera snabbt när det behövs. Du mäter ditt blodtryck med jämna mellanrum med hjälp av en blodtrycksmätare som skickas direkt hem till dig. På så vis får du ett verktyg som gör att du kan hålla koll på ditt blodtryck och samtidigt få den experthjälp du behöver och hälsoråd anpassade för just högt blodtryck.

En vilja att förbättra vården

Fyra av fem lyckas inte sänka sitt blodtryck i traditionell vård. För högt blodtryck ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och andra följdsjukdomar som demens. Många mäter sitt blodtryck alldeles för sällan och kunskapen om högt blodtryck behöver spridas.

Martin Carlsson, specialistläkare i endokrinologi/diabetes och internmedicin och docent vid Linnéuniversitetet grundade Accumbo AB år 2017. Blodtrycksdoktorn kom ut 2019 som ett led i att förbättra vården för kroniska sjukdomar.

Högt blodtryck stiger med åldern

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar när blodtrycket ökar. När blodtrycket är för högt måste hjärtat arbeta hårdare för att orka pumpa runt blodet genom hela kroppen. Det är svårt för hjärtat att orka jobba på det sättet. Det är dessutom vanligt att blodtrycket stiger med åldern och att man får högt blodtryck (hypertoni). I åldersgruppen 65-85 år har häften för högt blodtryck.

Så fungerar Blodtrycksdoktorn

Du lämnar först blod- och urinprov hos någon av Blodtrycksdoktorns provtagningsställen. Via appen Blodtrycksdoktorn kan både du och läkaren se provresultaten direkt och på så vis hela tiden hålla koll på blodtrycksvärdena och hela tiden jobba proaktivt.

En blodtrycksmätare skickas hem till dig så att du kan mäta ditt blodtryck själv och dessutom ser du hur ofta du behöver mäta. Skulle blodtrycksvärdena förändras märks detta direkt och det gör så att läkaren kan rätta till medicineringen omedelbart. Du får dessutom stöd och råd så att du kan lägga om till en friskare livsstil.

Så får du ner blodtrycket

  • Ät en varierad kost (mycket frukt och grönt)
  • Motionera och träna regelbundet
  • Gå ner i vikt och sänk på så vis halten av blodfetter och blodsocker
  • Minska ner på alkoholkonsumtionen
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!