A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Nu ökar risken för inbrott – så skyddar du dig

Vi går mot mörkare tider, något som tilltalar tjuven som vill bryta sig in i ditt hem. Försäkringsbolaget If presenterar några enkla knep som minskar risken att bli utsatt för inbrott.

News55

Under vintern ökar risken för inbrott med hela 65 procent. Mörkret som vinterhalvåret för med sig är en bidragande orsak till att fler inbrottstjuvar vågar närma sig andras egendom. Ett nedsläckt hus avslöjar att ingen är hemma, dessutom kan tjuven röra sig mer fritt för att inte bli upptäckt.

Lars Silfverswärd är expert på trygghetsfrågor på försäkringsbolaget If. Han menar att mörkret medför en lägre osäkerhetsfaktor för tjuvarna, som gör dem mer villiga att ta risker.

– Inbrottstjuvar är i regel både lata och fega. Lata för att de alltid tar det lättaste objektet som utlovar mest. Fega för att de är livrädda att bli upptäckta. Men vi går också mer mot professionella och välorganiserade ligor. De har ett effektivt mönster och vet vad de gör, därför gäller det att krångla till det så mycket som möjligt för dem, säger Lars Silfverswärd.

Det enklaste sättet att skydda sig

En självklarhet för många bostadsägare är att låsa dörren till sitt hem, ändå är det en del som inte tänker på det.

– Lås alltid dörren, även när du är hemma. Lås fönster och altandörrar om du bor i hus eller på markplan. Det är det enklaste sättet att skydda sig mot inbrott. Har du musik på eller är i full gång med dammsugaren kanske du inte hör att någon öppnar ytterdörren. Många tjuvar går inte längre än till hallen för där ligger ofta nycklarna till bilen eller en handväska med värdesaker i, säger Lars Silfverswärd.

Värdesaker som man är extra mån om bör vara märkta med MärkDNA, en effektiv metod för att spåra stöldgods som ökar chansen att sätta dit tjuven och återfå sina saker. MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden har också en avskräckande effekt.

Samarbeta med grannar

För att undvika att bli utsatt för ett inbrott gäller det alltså att krångla till det för tjuven, men också göra det så oattraktivt som möjligt att bryta sig in.

En effektiv metod för att hålla inbrottstjuvarna borta är att starta grannsamverkan i bostadsområdet, något som också tilltalar många äldre eftersom det inger en allmän trygghet. Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) minskar det risken för inbrott med 26 procent. Grannsamverkan har till syfte att skrämma bort brottslig verksamhet och försvåra för inbrottstjuven genom att uppmärksamma grannar som har koll på området och de personer som rör sig där.

– Grannsamverkan tar bort anonymiteten i området. Inbrottstjuvarna räds för att bli upptäckta och drar sig så fort grannar lägger sig i. Tjuvar vill helst in i områden där grannarna inte pratar med varandra, där man inte har koll på om folk är hemma, säger Lars Silfverswärd.

Grannsamverkan handlar också som att vilseleda inbrottstjuvarna och få det att se ut som att man är hemma när man inte är det.

– Bor man till exempel i ett villaområde och är bortrest på julsemester så kan man be grannarna skotta snö på uppfarten eller köra upp sin egen bil där så det bildas nya spår. Om sommaren kan man klippa gräset åt varandra, säger Lars Silfverswärd.

Utöver dess huvudsyfte har Grannsamverkan visat sig ha många andra positiva effekter. En bättre bevakning av området kan leda till minskat klotter, att grannar pratar mer med varandra och att man vågar be om hjälp om man exempelvis skulle bli akut sjuk.

Kom igång med Grannsamverkan

Grannsamverkan startar man enklast genom att ringa 114 14 och be att få tala med polisens regionala brottsförebyggare.

På försäkringsbolaget Ifs hemsida kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot inbrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!