A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Öka din digitala trygghet – 10 snabba tips

Enligt polisen är de flesta brott it-relaterade på något sätt. Inte ens på jobbet går du säker. Men visst kan du göra saker för att skydda dig mot hackare, eller mot att bli blåst på nätet. Här är Unionens snabba tips för ökad trygghet.  

News55

It-bedragare riktar ofta in sig på oss som är lite äldre. Det kan handla om att någon har kapat ditt mejlkonto och försöker pressa dig på pengar för att få tillbaka det. Eller ringer och låtsas vara en kund eller kollega. Så ja, att skydda sin digitala integritet för att undvika att personlig och professionell data blir exponerade eller används på ett oönskat sätt är viktigt. Det behöver inte ens vara så svårt. Här är Unionens tips på hur du kan öka din digitala trygghet.

Tio tips till ökad digital trygghet

 1. Använd starka lösenord och ändra dem regelbundet. Använd inte samma lösenord för flera konton.
   
 2. Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för att göra det svårare för obehöriga att få tillgång till dina konton.
   
 3. Skydda datorn. Se till att din jobbdator har antivirusprogram installerat och att enheten är uppdaterad för att för att skydda mot skadlig programvara.
   
 4. Använd säkra nätverk, som är godkända av din arbetsplats, och undvik osäkra wifi-nätverk på offentliga platser.
   
 5. Använd endast företagets godkända verktyg, som e-post, chatt eller videokonferenser. Undvik att ladda ner programvara eller appar från okända källor.
   
 6. Håll din dator och annan hårdvara uppdaterad med den senaste programvaran och säkerhetsuppdateringar.
   
 7. Undvik att blanda privatliv och jobb. Använd inte din jobbdator och mobil för personliga ändamål och undvik att använda dina personliga prylar till jobb.
   
 8. Tänk på vad du delar på sociala medier eller andra offentliga forum, då detta kan ge oönskad information till obehöriga.
   
 9. Var uppmärksam på phishing-försök. Var försiktig med att öppna e-postmeddelanden från okända. Klicka inte på bifogade länkar eller filer om du inte är säker på avsändaren.
   
 10. Logga ut från datorn. Se till att du alltid loggar ut från konton och dator innan du lämnar för dagen.

Läs mer: Så skapar du säkra lösenord

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.