A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så blev de av med unken lukt i huset

Irene och Göran utanför sitt hus
Irene och Göran utanför sitt 1940-talshus. Foto: Ozoneair

Irene och Göran har ett riktigt drömhus byggt på 1940-talet. De besvärades av en unken lukt som satt sig i huset och som de aldrig trodde att de kunde bli av med – då testade de Ozoneair.

News55

Irene Lundqvist äger ett hus från 1940-talet strax utanför Norberg i Västmanland som hon och Göran Lundgren bor i periodvis när de inte bor i sitt hem i Vallentuna. Irene köpte huset för tolv år sedan och har inrett det i en tidstypisk stil och med äldre möbler hon ärvt av sina föräldrar. Det går att bo permanent i huset med alla bekvämligheter men paret besvärades tidigt av en otrevlig lukt.

– Varje gång vi kom till huset möttes vi av en unken lukt – en stark sådan som satte sig i kläder och hår, berättar Göran.

Huset har inga mögelskador, men det finns en betonggrund som kan släppa upp fukt och lukt i den övriga byggnaden. 

Svårt att bli av med lukten

Irene och Göran provade allt; rengöringsmedel, luftrenare och satte varmfläktar i källaren men fick ändå inte bukt på problemet. Det var svårt att bli av med lukten. 

Men så en dag fick Göran ett tips om vad de kunde göra för att bli av med den unkna lukten, nämligen en luktsanering med ozon och det var något paret inte hade provat. Sanering med hjälp av ozon erbjuds av Ozoneair, ett teknikföretag i Luleå som har specialiserat sig på rengöring med ozon. 

Fick äntligen bort lukten ur huset

Johan Lundberg, grundare av Ozoneair, berättar att maskinen Ozoneair omvandlar syre i luften till ozon som i sin tur attackerar och neutraliserar luftens molekyler och på så vis försvinner mögelsporer, bakterier, kvalster, allergener, virus och andra skadliga mikroorganismer. Gasen tar sig in i varenda skrymsle, vrå och ytligt i textilier, möbler, golv och väggar.

Saneringsfirmor har använt ozon ända sedan 1970-talet, men Ozoneair erbjuder något helt nytt. 

– Det helt nya med Ozoneair är att du kan sanera med ozon hemma på egen hand utan att ha några som helst förkunskaper – viktigt dock att du följer anvisningarna i produktmanualen, förklarar Johan Lundberg. 

Lukten försvinner på bara ett knapptryck

Göran tycker att bruksanvisningen för Ozoneair var tydlig och Irene instämmer. Man placerar maskinen mitt i rummet, ansluter till eluttag och startar med ett enkelt knapptryck. 

– Sedan lämnar du huset och låter maskinen jobba medan du sysslar med annat. Den är helautomatisk, smidig att hantera och väger bara några kilon.

Irene och Göran ställde först Ozoneair i källaren där den fick stå och jobba i åtta timmar. Därefter flyttade de upp maskinen till bottenplan och lät den stå där lika länge. Ett par veckor senare upprepade de samma process igen. De öppnade skåp, garderober och lådor inför saneringen så att ozonet kunde komma åt ordentligt. Kläder och textilier doftade som nytvättade efteråt. 

Nu rekommenderar Irene och Göran Ozoneair. 

– Vi är inte så tekniska, men enklare maskin har vi knappast varit med om. Du kan dessutom använda den för cirka 1000 behandlingar. Sanera med Ozoneair inför försäljningen om du ska sälja ditt hus. Ett hus fritt från unkna lukter kan stiga i värde med många hundra tusen. 

Visste du att unken lukt är ett vanligt problem i hus där det finns mögel även om huset inte är mögelskadat längre, i sommarhus som står tomma under vinterhalvåret och i hus där ventilationen är begränsad och fuktigheten stiger. Lukten kan också komma från äldre material så som väggskivor och korkmattor och impregnering i husets konstruktion (särskilt i hus från 1960- och 1970-talet) luktar lite som mögel, fast mer som en stickande doft. I en linoleummatta med skadat ytskikt kan fukt tränga in och då härsknar linoljan och fuktskadat mattlim kan också lukta unket.  

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.