A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Pensionerade Eva ville göra skillnad – blev lotta

Totalförsvaret har stor betydelse i Sverige och vem som helst som vill kan bidra till att stärka samhällets motståndskraft i kris och krig. Svenska Lottakåren arbetar för att bidra till vårt gemensamma försvar. När Eva Brissman, 66, förtidspensionerades valde hon att bli lotta – och är i dag en av de tusentals kvinnor som tillsammans gör skillnad.

CAPE MEDIA

Svenska Lottakåren är Sveriges enda frivilliga försvarsorganisation för enbart kvinnor. Genom att engagera, utbilda och nätverka för fred, demokrati och mänskliga rättigheter stärker de både samhället och varandra. Alla kvinnor, oavsett ålder, som är folkbokförda i Sverige eller är medborgare kan bli lotta. Svenska Lottakåren består av lokala lottakårer runt om i landet och många engagerade kvinnor behövs för att rekrytera, informera och utbilda. Eva Brissman, ledamot i styrelsen för lottakåren i Trollhättan, är utbildningsansvarig. I tonåren var hon ungdomslotta. Det varma intryck hon fick av kåren som ung gjorde sig påmint när Eva pensionerade sig, och ville göra något meningsfullt med sin nyfunna tid.

– För mig handlar det om att ge tillbaka. Att sprida kunskap och information är a och o. Som utbildningslotta vill jag ge nya lottor insikt i vad vi gör och hur vi kan bidra. Det är fantastiskt att se lottornas utveckling under utbildning, vare sig det är den egna personliga utvecklingen eller en inriktning på att skriva militära eller civila avtal, säger Eva.

Lottor hjälper till som vaccineringsvärdar vid Gottsunda vårdcentral i Uppsala. Foto: Lisbet Spörndly.


Starkare tillsammans

Med över 5600 medlemmar är Lottakåren ett av de skarpaste kvinnliga nätverken som finns i Sverige. Något som varit ovärderligt för Eva, och många andra seniorer, under pandemin.

– Jag har lärt känna kvinnor, runt om i hela landet, som jag annars aldrig skulle träffat tack vare Lottakåren. Säga vad man vill om pandemin, men med de digitala hjälpmedel som finns i dag förde den oss samman på ett sätt som jag aldrig vågat hoppats på under isoleringen. Kåren har adderat det där lilla extra i tillvaron och gemenskapen oss emellan är ovärderlig.

Att vara medlem i en lokal lottakår innebär att du har tillgång till ett lokalt nätverk och de aktiviteter som kåren anordnar. Eva hjälper gärna medlemmarna i sin kår att hitta rätt.

– För att bli medlem väljer du den lottakår du vill gå med i på Lottakårens webbsida. Där finns även info om de verksamheter vardera kår bedriver. När du är registrerad och har betalt medlemsavgiften kan du söka utbildningar och delta i kårens aktiviteter. Vi ser gärna att alla går lottakunskap det första de gör. Det ger bra grundkunskaper i vad Lottakåren gör, och står för, och är avgörande för att kunna jobba sammansvetsat.

Här kan du ansöka om att bli medlem i Lottakåren!

Med över femtusen medlemmar är Lottakåren ett av de skarpaste kvinnliga nätverken som finns i Sverige.


Välj utbildning efter intresse

Svenska Lottakåren har ett brett utbildningsutbud. För Eva är det viktigt att varje medlem känner ett engagemang till den riktning inom kåren de väljer.

– Som medlem kan du gå utbildningar som stärker din kunskap inom bland annat totalförsvaret, ledarskap och krisberedskap. Du kan också utbildas för att stärka det militära försvaret, som bland annat fältkock och stabsassistent. Eller så väljer du att inrikta dig på det civila försvaret, då utbildar du dig för att stödja en myndighet eller länsstyrelse. Därefter finns även flertal spännande vidareutbildningar. Det finns också kurser för unga och de som vill vara funktionärer.

Genom att bli fler, tror Eva att Lottakåren kan göra större påverkan.

– Att vara med i Svenska Lottakåren är en möjlighet till spännande och intressanta möten med människor. Vi lottor är del av en stark och engagerad organisation som tar plats i samhället och är ett fantastiskt exempel på den stora förändring vi kvinnor kan göra tillsammans.

Läs mer om Lottakårens breda utbildningsutbud här!

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.