A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Här fick Leif, 64, behandling för sin cancer

Cancern kom tillbaka och Leif tog snabbt beslutet att söka privat cancervård i Finland. Trots strikta restriktioner under pandemin fanns det god vård att få hos Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

News55

För fyra veckor sedan fick Leif Nilsson, 64 år, komma hem igen till Rottneros i Värmland efter en åtta veckor lång vistelse på Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Han är nöjd och tacksam över att få vara hemma igen hos sin fru och driva sitt lilla jordbruk. Men i februari i våras såg det inte lika ljust ut. När coronaviruset började spridas världen över blev det plötsligt osäkert huruvida Leifs behandling skulle bli av eller inte.

Det är inte bara en själv som drabbas av ett cancerbesked

Det hela började under 2017 när Leif, under en hälsokontroll, tog det rutinmässiga PSA-provet som visade på en lätt värdehöjning. Det var inte alarmerande högt, men läkaren tyckte ändå att en biopsi skulle tas för att vara på den säkra sidan. Sagt och gjort, provet togs och Leif hade inget emot att göra en noggrannare kontroll.

Biopsin visade att de lätt förhöjda värdena på PSA-provet berodde på en tumör.

– Det var en liten rackare som låg inkapslad i min prostata. Den var inte spridd, men det var ingen trevlig upplevelse. Jag blev chockad. Sedan fick jag ta det med familjen i lugna ordalag, berättar Leif.

Cancerbeskedet var tungt och Leif beskriver hur han hanterade situationen:
– Sådana här saker handlar inte bara om en själv. Familjen drabbas också vilket gör det hela ännu värre, men mina närmaste tog det bra och tillsammans bestämde vi oss för att vi skulle klara av det här. Det är så lätt att bara hänga läpp, men man måste vara positiv, även när det är som mörkast. Vi har nog alltid haft inställningen att om ett problem uppstår så måste man lösa det och det hjälper.

Först operation och sedan bakslag

Leif fick själv bestämma vilken behandling han ville ha och avgöra vilken han fann lämpligast. Läkaren rekommenderade operation eftersom tumören var aggressiv och Leif lyssnade på läkaren.

I februari 2018 opererades Leif i Karlstad och operationen gick jättebra. Leif minns tiden efter som en bra tid utan komplikationer.

– Efter en tid blev jag friskförklarad och läkarna sade att jag var fri från cancern. Jag gick på kontroller med jämna mellanrum, men så i början på 2020 visade det sig att PSA-värdet höjts till 0,32 och det indikerade att cancern var på gång igen. Det var som att få en klubba i skallen och jag minns att jag tänkte att det här ska bara bort, berättar Leif.

Det kan bli vårdköer inom Landstinget, vilket i sin tur kan leda till längre väntetider. Därför tvekade Leif inte över att söka privat vård.

– Jag kände bara att jag ville bli av med detta. Jag ville inte ha det i kroppen längre.

Leif Nilsson hemma i Rottneros i Värmland.

Docrates gav ett gott intryck

Han behövde inte leta länge och hittade Docrates Cancersjukhus ganska fort. Leif gjorde research och tog reda på vilka metoder Docrates erbjöd och vilken syn de hade på vården. Att ta kontakt med en privat vårdgivare var också ett sätt för Leif att få en second opinion för att slippa grubbla och samtidigt utesluta andra alternativ. På frågan var Leif hörde talas om Docrates Cancersjukhus i Helsingfors svarar han att det förmodligen varit i något väntrum någonstans, men att han inte minns tydligt av vem eller var. Han minns däremot tydligt när han var inne på docrates.com för första gången att läste olika patientberättelser och goda omdömen från patienter med liknande historier som han själv.

Leif behövde inte fundera länge och beslöt sig för att ta kontakt och fick prata med en samordnare och sjukskötare som hette Magnus Sjöroos. Magnus beskrev mer ingående hur metoderna fungerade och vilken utrustning de erbjöd. Just PET-scanningen tyckte Leif lät speciellt intressant.

– Då tände jag till direkt. Detta ville jag prova! Den andra mars 2020 åkte jag till Helsingfors och förvånades över hur snabbt det gick att få en tid. Det var ju redan samma vecka. Hos Docrates blev jag scannad från topp till tå och på onsdag morgon fick jag träffa doktor Jorma Sormunen som började med att tydliggöra sjukdomsbilden och berättade att det satt en liten knöl i den nedre delen av prostatabädden. Vårdplanen var redan klar och tänk, det hade inte ens gått en vecka.

Leif var mäkta imponerad, som han själv uttrycker det, och bestämde sig där och då för att komma tillbaka efter två veckor för att påbörja behandlingen.

Cancern behandlades mitt under pandemin

I början på mars månad var Covid-19 ännu inte så utbrett i Europa och Leif hade inte tänkt så mycket över det. Men när museum, skolor, caféer och restauranger stängdes ner och stora flygplatser stod tomma blev det än mer surrealistiskt och Leif kände sig obekväm. 36 strålbehandlingar skulle göras och det skulle sammanlagt ta åtta veckor. Han frågade sig själv “Borde jag åka hem?”

Docrates var snabba med att anpassa sjukhuset efter rådande läge och enligt gällande rekommendationer och restriktioner. Leif berättar om en extrainsatt reception där personalen kontrollerar alla som ska in på sjukhuset. De som får komma in får tvätta sig och bära skyddsmask, vilket även gäller för personalen själva.

– Det kändes lite otrevligt att vara hemifrån på grund av smittorisken och att vara i en storstad. Hade jag blivit smittad hade jag ju varit tvungen att avbryta behandlingen och det ville jag ju såklart inte.

Leif såg vilka åtgärder Docrates tog och hur väl allt fungerade och var organiserat. Trots pandemin och omständigheterna började han känna sig mer och mer trygg och bestämde sig för att stanna kvar i Finland under dessa åtta veckor strålbehandlingarna skulle göras.

– Docrates har varit helt fenomenala. Anpassningsbara, lugna och proffsiga. Och just det här med att jag haft en och samma doktor och sjuksköterska att kontakta, utan att behöva byta, har betytt mycket för mig under hela den här tiden.

Hemma och frisk

Leif stannade kvar och tog alla strålbehandlingar och den 24 april blev han utskriven och tog ett litet propellerplan från Helsingfors flygplats hem till Värmland igen. Han bor ute på “vischan” och tillsammans med frun lever de i så kallad naturlig karantän just nu. Leif är i riskgrupp fortfarande och nu är det bara att vänta tills den värsta smittan är över.

– Men jag mår jättebra! När jag lämnade Helsingfors visade det nytagna PSA-provet på omätbara nivåer.

Leif hoppas nu att det håller i sig. Samtidigt med strålbehandlingen fick han även genomgå hormonbehandling och det gjorde honom lite slöare än vanligt, men annars är hälsan som den ska.

– Det är bara att acceptera läget, ta det för vad det är och vara försiktig. Både för min fysiska form och för coronan. Jag står kvar hos Docrates och om något händer igen så kommer jag att återvända dit oavsett hur det ser ut i världen. Bättre cancervård går inte att få.

I coronatider är det fortfarande möjligt för svenska cancerpatienter att komma till Finland för onkologmottagning, undersökningar och behandlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.