A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan ditt testamente rädda liv

Testamenten och gåvor till Act Svenska kyrkan gör nytta för människor som lever under förtryck och i utsatthet: "Alla gåvor räddar liv och bidrar till en bättre värld", säger Eva Pérez Järnil, insamlingschef hos Act Svenska kyrkan.

CAPE MEDIA

När du skriver ett testamente är det ditt sätt att tala om hur du vill att dina tillgångar ska användas efter din bortgång. En testamentsgåva hjälper Act Svenska kyrkans pågående arbete och kamp för allas rätt till ett värdigt liv. Där alla människor som lever i utsatthet ska ha makten att själva få bestämma över sina egna liv och ha rätt till mat, utbildning och hälsa.

– Testamenten är en viktig del av vår finansiering. Tillsammans med andra gåvor från privatpersoner utgör testamentsgåvor en stomme i vårt arbete för en mer rättvis värld, säger Eva Pérez Järnil som är insamlingschef hos Act Svenska kyrkan.

Alla gåvor gör skillnad

Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen, en av världens största biståndsallianser mellan kyrkor, och ACT står för Action by Churches Together. Din testamentsgåva räddar liv och bygger en bättre framtid för många människor.

– Både stora och små gåvor betyder mycket för vårt arbete och för människor som lever i utsatthet, säger Eva.

Eva Pérez Järnil jobbar som insamlingschef hos Act Svenska kyrkan.
Foto: Josefin Casteryd, ikon

Gör så här när du skriver testamente

När en person avlidit ska en bouppteckning göras. Vid bouppteckningen kartlägger man vilka tillgångar och skulder som den avlidne hade på dödsdagen. Står det i testamentet att Act Svenska kyrkan ska ärva allt eller delar av tillgångarna blir Act Svenska kyrkan så kallade dödsbodelägare och ska kallas till bouppteckningen.

Act Svenska kyrkan rekommenderar inte att man adresserar specifikt i testamentet vad gåvan ska gå till. Om en testamentsgåva öronmärks för att gå till ett särskilt land eller område, och Act Svenska kyrkan inte längre verkar där, kan Act Svenska kyrkan tvingas avstå från gåvan eftersom det viktigaste är att se till att din sista vilja uppfylls.

Finns det däremot ett land eller verksamhet som ligger dig extra varmt om hjärtat kan du istället formulera i testamentet att gåvan ska gå dit i första hand, men att den kan tillfalla Act Svenska kyrkans verksamhet och arbete i stort om din önskan inte går att uppfylla.

När jag efterlämnar en fastighet

Står det inte uttryckligen i testamentet vad som ska ske med en fastighet som du äger, efter din bortgång, är det dödsbodelägarnas ansvar att komma överens om detta. Act Svenska kyrkan är en insamlingsorganisation som är kapitalvinstskattebefriad och för att Act Svenska kyrkan ska kunna dra nytta av sin skattebefrielse måste detta formuleras tydligt i testamentet. Om fastigheten testamenteras till Act Svenska kyrkan blir gåvan större om egendomen skiftas i sin helhet till Act Svenska kyrkan och inte säljs av dödsboet.  

Läs mer om Act Svenska kyrkans arbete här

Råd när du upprättar testamente

  • Rådgör först med en sakkunnig jurist eller advokat som är särskilt insatt i testamentsfrågor
  • Har du fastighet eller värdepapper att testamentera och Act Svenska kyrkan ska kunna dra nytta av sin skattebefrielse måste detta anges uttryckligen i testamentet
  • Uppge det juridiska namnet och organisationsnumret i testamentet om du ska testamentera till Act Svenska kyrkan: Trossamfundet Svenska kyrkan, 252002–6135, till förmån för Act Svenska kyrkan

Läs mer om hur du skriver testamente här

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.