A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så blev pensionären Fred digital

Fred Gibson bor på Ekerö med sin sambo Elisabet och ville testa att bli digital. Han ville ha all post från myndigheter elektroniskt. Första försöket lämnade Fred föga imponerad. Men ack den som ger sig.

News55

– Min sambo hade en digital brevlåda och jag ville pröva. Det var ju superenkelt att skaffa, bara att skapa ett konto via webben och logga in med mitt Bank-id. Men jag avregistrerade mig från tjänsten snabbt igen. Tänkte äsch det där var inget för mig, jag ville ju ha alla papper i min pärm, berättar Fred Gibson.

Men när Fred väljer att testa det igen blir upplevelsen något helt annat.

– Det känns lite dumt att jag inte gav det en ordentlig chans från början. Men jag visste så lite om digitala brevlådor. Nu vet jag hur mycket enklare det blir när jag får alla utskick från bland annat Pensionsmyndigheten och Skatteverket digitalt, säger Fred Gibson.

Det är inte bara post från olika myndigheter du kan få digitalt. Beroende på vilken brevlådetjänst du väljer kan du nästan alltid välja att även få post från företag och andra aktörer, som räkningar eller årsbesked.

Det är inte bara enklare att hålla koll på all viktig post, det är också säkrare med en digital brevlåda.

– Post är ju lite osäkert för den kan bli både borttappad och stulen så det känns väldigt bra att veta att det bara är jag som kan läsa min post. Det kan ju vara riktigt känsliga grejer, och man vill ju inte missa en räkning heller, säger Fred Gibson.

Med en digital brevlåda har du tillgång till posten från vilken dator, mobil och läsplatta du vill. Du behöver bara välja en tjänst för digital brevlåda, skapa ett konto via deras webb och logga in med Bank-id så har du din post från myndigheter samlad på ett ställe.

Förutom att det är säkrare finns det fler fördelar.

–  Det är också mycket mindre belastning på miljön, berättar Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Fred Gibson, som tidigare alltid uppskattat sina papper i pärm, ser en viktig fördel med den digitala brevlådan.

– Att jag får avierna för trängselskatten digitalt. Har ju det på autogiro så det har varit ett enormt slöseri med alla dessa papper. Tänk hur mycket Transportstyrelsen kan spara in på det, säger Fred Gibson.

Pensionsmyndigheten är de glada att fler och fler ansluter sig och inte minst på grund av det stora årliga utskicket av orange kuvert. Alla som tjänat in till sin allmänna pension får ett årsbesked om hur mycket de tjänat in hittills.

– Vi skickar bland annat ut cirka 7,5 miljoner orange kuvert varje år, senast skickades 2 miljoner av dessa ut digitalt till en elektronisk postlåda, vilket är riktigt bra gjort av pensionärer och pensionssparare. Till nästa år hoppas vi på att ännu fler ansluter sig till en digital brevlåda, säger Sten Eriksson.

Så enkelt får du din post digitalt från Pensionsmyndigheten – läs mer och kom igång

När man får sin post digitalt från Pensionsmyndigheten finns också länkar till olika tjänster på deras webbplats. Om man fortfarande jobbar och tjänar in till sin pension går det lätt att göra en pensionsprognos som visar vad man kan räkna med att få ut i pension beroende på vid vilken ålder man börjar ta ut den.

– I vissa fall får du bättre information digitalt. På vår webbplats kan du laborera med olika pensionsåldrar och se hur stor hela din pension blir. Information och tips är också bättre anpassade jämfört med de möjligheter som finns i ett brevutskick. För pensionärerna blir det också mer överskådligt genom att du kan se alla utbetalningsdatum och våra e-tjänster på ett och samma ställe, berättar Sten Eriksson.

– Det hade varit bra att veta att det så enkelt går att räkna ut hur mycket det påverkar storleken på pensionen om jag går lite tidigare eller senare. Synd att jag inte visste att prognostjänsten fanns innan jag gick i pension, säger Fred Gibson.

När Fred Gibson gav digital brevlåda en andra chans upptäckte han dock något negativt med tjänsten:

– Jag kommer ju ha många tomma pärmar framöver, säger han.

Vill du också ha din post digitalt? På pensionsmyndigheten.se finns en enkel guide till hur du kommer igång med digital brevlåda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!