A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Skaver det mot ovansidan av tårna när du har skor? Det kan bero på det här vanliga problemet

Har någon av tårna en kloliknande form och gör det ont på ovansidan av tårna när du har skor på dig? Då måste du minska på trycket från skorna! Den här hjälpen minskar på besvären.

News55

Ulf Ahnlid är Podiater hos TeamOlmed och han berättar här om ett ganska vanligt problem hos äldre människor.

– När en eller flera tår bredvid stortån får en kloliknande form, och liksom kröker sig, är det symtom på hammartå. Ofta brukar man själv upptäcka hammartå i samband med att man får ont när man använder skor och att det börjar skava mot ovansidan av tårna. Hammartå är vanligt förekommande hos äldre människor.

Får hjälp att hitta skoinlägg

– Har man besvär med att skorna skaver mot ovansidan av tårna kan man få hjälp av vår butikspersonal hos TeamOlmed med att lästa ut och höja skons tåbox. När man har en eller flera hammartår kan man även få ont under framfoten och då behöver man en pelott, ett skoinlägg som ger just framfotsstöd.

Med en pelott kan man sträcka ut tårna ordentligt då ett tryck läggs där det sitter spänningar i musklerna.

– Andra produkter som är till för att avlasta och minska trycket mot tårna är en tåledskudde i silikon. Tåledskudden är viskoelastisk, vilket innebär att den dämpar trycket undertill.

TeamOlmed har flera skoinlägg med pelott och andra specifikt anpassade inlägg för de som besväras av hammartå. Ett inlägg heter Medisoft och ett annat heter 3/4 skoinlägg

– 3/4 skoinlägg är tunt och kan användas i alla skor med bra stöd för framfot och hålfot. Medisoft är ett skoinlägg med mjuk yta och ger bra stöd för hela foten.

Man kan köpa skoinläggen och tåledskudde i silikon direkt via webbshoppen och där följa storleksordningen för att få rätt passform. TeamOlmeds kliniker/butiker håller öppet runt om i hela landet för att bistå med hjälp och svara på frågor.

Därför får man liktorn

– Hammartå uppkommer när det blir en felaktig spänning i musklerna på både ovansidan och undersidan av tårna. När vi blir äldre så jobbar vi mycket mer med balansen och det gör att undersidan av tårna blir starkare.

Liktorn är en förhårdnad som går djupare än de vanliga och ytliga förhårdnaderna. 

– De är ofta inte större än ett knappnålshuvud till ytan, men kan gå 2-3 millimeter djupt och bli smärtsamma.

Känner man av ett konstant tryck mot ovansidan av tårna eller ett konstant tryck mot undersidan av framfoten så byggs där tillslut upp en förhårdnad och i förlängningen en liktorn. 

Kan man beskriva hur det känns?

– Det känns ungefär som att gå på en liten glasbit eller som att ha en glasbit i foten. Det är en tydlig lokal smärta.

Sådana skor ska man använda om man har hammartå

– Skor som är för trånga har aldrig bidragit till något positivt. Därför ska man se till att använda skor med mycket volym i tåboxen och bra understödsyta för att slippa jobba så mycket med balansen.

Vad ska man ha för typ av sko då?

– En rymlig sko, med gott om utrymme, har många fördelar om man har hammartår. De minskar risken för tryck och skav men även fotsvamp. Man ska heller inte använda skor tillverkade av ett hårt material ovantill i tåboxen. De bästa skorna är vadderade skor med flexibelt material som inte skapar ett tryck mot tårna.

Använd skoinlägg och särskilt anpassade skor i förebyggande syfte

Vet man med sig att man har problem med balansen så ska man använda särskilt anpassade skor och inlägg i ett tidigt skede och i förebyggande syfte.

– Skoinlägg kan minska hammartårs utveckling och därför är det viktigt att i ett tidigt skede börja med denna enkla åtgärd, särskilt om någon släkting har hammartår. Man kan även stretcha tårna för att minska på besvären.

Det finns även en kirurgisk lösning.

– Det är framfotskirurgi. I flera av de fall där man har en reumatisk sjukdom i grunden är lederna i tårna redan påverkade och då får man inte leden rak. Det enda man kan göra åt hammartå är att avlasta tårna från det här trycket i skorna. Ett kirurgiskt ingrepp är aktuellt först vid långt gångna besvär, avslutar Ulf Ahnlid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!