A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så får du mer i plånboken som pensionär

Det finns ett tryggt och enkelt sätt för landets pensionärer att få pengarna att räcka till. Speciallånet Hypotekspension gör det möjligt för de som äger sitt boende att få loss pengar ur sitt hem. Hittills har över tiotusen pensionärer tagit tillvara på möjligheten.

News55

Pensioneringen innebär ofta en stor ekonomisk omställning. Inkomsten blir lägre, trots att vardagsutgifterna är kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Samtidigt äger många pensionärer sina bostäder och har ofta låga lån. Många sitter alltså på en förmögenhet, men pengarna är så att säga fast i väggarna.

För att få loss dem måste man sälja och flytta. Vem vill det? Hemmet är ju tryggheten.

Men det finns en lösning för att få loss pengar och samtidigt bo kvar utan att höja vardagsutgifterna – Hypotekspension.

Speciallån livet ut

I England och USA har man sedan länge både sett behovet av att få loss pengar ur bostäder och funnit en smidig lånelösning. Här i Sverige motsvaras den av Hypotekspension.

– Fram till helt nyligen erbjöd bankerna tidsbegränsade lån för äldre som skulle betalas tillbaka efter tio år. Detta betydde i praktiken att man som låntagare kunde tvingas till att sälja sin bostad när det var dags att betala tillbaka. Dessa riskfyllda lån har nu helt försvunnit. Hypotekspension däremot kan man ha livet ut. Speciallånet betalas nämligen tillbaka då boendet säljs. Först då betalas även räntan, berättar Lennart Grabe, vd på Svensk Hypotekspension.

Upp till 45 procent i reda pengar

På juridiskt språk kallas Hypotekspension för kapitalfrigöringskredit. Ett svårt ord, men en enkel princip: En person som äger sin bostad kan använda krediten för att frigöra kapital.

Möjligheten är exklusivt för personer över 60 år och bostaden kan belånas med upp till 45 procent av dess totala värde, beroende på ålder.

– Det fiffiga är att man inte behöver betala räntan förrän i efterhand då lånet löses. Som regel när ägaren säljer bostaden eller i händelse av dödsfall. Det betyder att lånekapitalet inte urgröps av räntor och amorteringar, förklarar Lennart Grabe.

– Jämfört med ett vanligt bolån brukar våra räntor ligga två till två och en halv procent högre. Det beror på att det finns flera unika kundfördelar, som också fördyrar finansieringen för långivaren.

Dessa är, förutom livstidsgarantin och de uppskjutna räntebetalningarna även en skuldfrigaranti som gör att ingen kund riskerar att lämna en skuld efter sig som är större än värdet av bostaden.

Hjälpt över 10 000 pensionärer

– Många äldre klarar inte en kreditbedömning på banken och får avslag, trots att de har bostäder som är värda mycket pengar. Våra kunder klarar lättare en kreditbedömning eftersom de inte betalar några löpande räntor, menar Lennart Grabe.

Svensk Hypotekspension har hjälpt mer än 10 000 kunder. Många av dem har inte tagit ut maxlån på en gång utan ”fyllt på” sin pension när de behövt extra pengar.

Många renoverar och fixar till därhemma, andra reser. Vanligt är också att ge barn och barnbarn ett förskott på ett framtida arv. Inte sällan för att själva få ta del av barnens glädje.

– Många kommer till oss i tidiga 70-års­åldern just när tjänstepensionen har tagit slut och pengarna inte räcker. Då finns möjligheten att stärka sitt kapital. Vi vill såklart att så många som möjligt ska veta att den möjligheten finns, säger Lennart Grabe.

Här kan du läsa mer om Svensk Hypotekspension

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!