A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så här kan du lindra smärtan i lederna

Man får värk och smärta av artros. För att lindra smärtan och fortsätta leva ett aktivt liv behöver man ortopedtekniska hjälpmedel för att få hjälp att inte belasta lederna för tungt. Förutom rätt belastning med ortos och anpassade inlägg i skor är fysisk träning och viktminskning vid övervikt viktigt för att minska risken för artrosutveckling.

News55

Annons

Annons

Artros är en ledsjukdom som orsakar en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket. När brosket bryts ner skaver lederna mot varandra och det gör att man känner smärta. Fysisk träning lindrar smärtan och för att orka med träningen och för att fortsätta vara rörlig behöver man ortopedtekniska hjälpmedel.

Petter Robèrt arbetar hos TeamOlmed och han berättar hur viktigt det är att fortsätta leva ett aktivt liv trots att det kan göra ont. Är man överviktig och har en försämrad muskel- och ledhälsa i knäna, som vid knäartros, är träningen extra viktig.

Värk som kommer smygande

– Ett tidigt symtom på artros är värk som kommit smygande under längre tid. När man är stel och öm i lederna kan man få svårt att riktigt komma igång på morgonen, berättar Petter Robèrt. Symtomen minskar under dagen när man är i rörelse eftersom ledvätskan pumpas ut i kroppens leder, men har man haft artros en längre tid känner man tillslut smärta även när man är i rörelse. Många känner sig starkare när de kan lindra eller helt ta bort smärtan. Trots att det är viktigt med fysisk träning får man inte belasta lederna för mycket om man har artros.

Risken ökar när man blir äldre

Petter Robèrt berättar att det går att bromsa, men inte helt stoppa, artrosutvecklingen eftersom man inte kan återskapa leden. När vi blir äldre blir vi automatiskt mer stillasittande och därför är stigande ålder, menisk- och korsbandsskador i knäna och yrken där man dagligen lyfter tungt och belastar lederna för hårt ökar risken för artrosutveckling.

– Fotbollsskador i unga åldrar, så som menisk- och korsbandsskador i knäna, ökar risken för artrosutveckling när man blir äldre. Yrken där man lyfter tungt och hoppar upp och ner från höga lastpallar belastar höft- och knäleder på ett ohälsosamt vis, berättar Petter.

Han tillägger att det inte är känt att fysisk aktivitet och idrott i sig försämrar ledytan, utan det är främst idrottsskador och mycket stillasittande som gör att leden inte får den näring den behöver.

Ortos lindrar smärtan

Har man knäartros kan man lindra smärtan.

– Med en ortos kan man räta upp benet så att knät också blir rakt. Man kan ha en ortos både för att avlasta ledkammare och knän. En ortos ger smärtlindring och det gör att vi kan röra oss mer utan att det gör för ont. En del känner smärtlindring direkt när de sätter på sin ortos medan andra behöver bära den ett par veckor först. Fler med artros borde prova en ortos för att se om den kan lindra smärtan, uppmanar Petter.

Därför behövs inlägg och skor

När man känner smärta i exempelvis knät kan hjärnan styra lederna fel så att rörelserna belastar lederna på fel sätt. Allt för att bli av med smärtan som belastningen medför.

– Foten består av många leder och man kan få artros i dessa leder också. Om man anpassar inlägg i skorna kan man röra sig mer utan att smärtan blir för svår. Korrigerar man foten från felställningen, så att den ligger rätt i skon, kan man minska smärtan i knät, berättar Petter.

Artrosskola för alla

Fotboll är en sport där man ofta råkar ut för menisk- och knäskador i ung ålder. Cykling är en träningsform som sägs vara skonsammare mot lederna än exempelvis löpning om man har artros i knä- och höftleder.

– Man får inte samma punktbelastning och stötbelastning av cykling som av att springa. Man måste däremot komma ihåg att artros inte alltid ser ut på precis samma sätt utan vissa personer kan få jätteont av att cykla och andra kan få lika ont av att springa. Just därför kan jag inte nog understryka vikten av att gå artrosskola. Då får man lära sig vilken slags behandling som är bäst lämpad för en och vad man själv faktiskt kan göra för att lindra de besvär man tampas med, avslutar Petter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?