A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så här kommer succékonceptet se ut i Göteborg och Kungälv

Riksbyggens Bonum-koncept – bostäder anpassade för människor över 55 – blev en omedelbar succé. Nu kommer den framgångsrika boendeformen till Göteborg och Kungälv. – Potentialen är mycket större än vad vi trodde när vi drog igång, säger Håkan Liljeblad på Bonum.

News55

Annons

Annons

Bygg moderna bostadsrättslägenheter med hög standard, som är anpassade för behoven hos människor över 55. Placera dem i attraktiva områden med närhet till service och kommunikationer och anställ personer vars främsta uppgift är att se till så att de boende trivs och får hjälp med vardagsbestyren.

Så ser receptet ut för Riksbyggens succékoncept Bonum. I mitten av 2000-talet såg Riksbyggen det växande behovet av boende för den äldre delen av befolkningen.

Vill du flytta till ett Bonum-boende? Läs mer om Bonum här.

– Vi valde att titta på seniorboendet, alltså lägenheterna, men också på själva området. Förutom det så kopplade vi på en fastighetsförvaltning som ser till att huset sköts på rätt sätt, och dessutom ett värdskap i föreningen i form av våra Bonum-värdar, säger Håkan Liljeblad, ansvarig för Bonum på Riksbyggen.

Många hör av sig och är intresserade

Resultatet blev häpnadsväckande. Över 1000 lägenheter har byggts, och många intressenter från alla delar av Sverige har hört av sig och velat bo i en Bonum-förening.

Håkan Liljeblad, ansvarig för Bonum på Riksbyggen.

– De flesta som hör av sig vill själva bo i en Bonumförening, men även kommuner som vill att vi ska bygga i just deras kommun kontaktar oss. Dessutom får vi frågor från en del anhöriga som ser att mamma och pappa snart behöver bo någon annanstans än i villan, säger Håkan Liljeblad.

Och nu ger Riksbyggen dem chansen. I Kungälv byggs just nu Brf Blåregnet, där 46 ljusa och bekväma lägenheter växer fram i det nya bostadsområdet Kongahälla. I Göteborg bygger Riksbyggen på flera platser i staden: bl.a vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa, dynamiska Marconi Allé i Flatås samt den lugna och promenadvänliga stadsdelen Högsbo.

En Bonumvärd finns i varje projekt

Precis som i de övriga projekten kommer de boende där att flytta in i trygga, inbjudande och praktiska hem som redan från start är anpassade för att leva aktivt och bo kvar långt upp i åldrarna. Bostäderna har färre trösklar än vanliga lägenheter, de kan anpassas ifall det uppstår behov av en rullstol i hemmet, fönstrena är i sitthöjd och alla byggnader har hissar och laddrum för permobiler.

Vill du flytta till ett Bonum-boende? Hitta din lägenhet i Kungälv och Göteborg hos Bonum Brf Blåregnet, Bonum Brf Guldmyntet, Bonum Brf Munkebäckslund, Bonum Brf Mårbacka eller Bonum Brf Marconi allé.

Men den kanske mest uppskattade detaljen i Bonum-föreningarna är gemensamhetslokalen, där de boende kan träffas och hitta nya vänner. Spindeln i nätet är den så kallade Bonumvärden, som alltid finns tillgänglig och hjälper till med de boendes behov. Det kan handla om allt från städning till att putsa fönster eller arrangera grill- och vinkvällar för de boende.

För Riksbyggen har konceptet blivit en enorm framgång.

– Potentialen är mycket större än vad vi trodde när vi drog igång. Och vi lär oss saker under resans gång, för att hela tiden bli bättre, säger Håkan Liljeblad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?