A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så här kommer succékonceptet se ut i Halmstad

Riksbyggens Bonum-koncept – bostäder anpassade för människor över 55 – blev en omedelbar succé. Nu kommer den framgångsrika boendeformen till Halmstad. – Potentialen är mycket större än vad vi trodde när vi drog igång, säger Håkan Liljeblad på Bonum.

News55

Bygg moderna bostadsrättslägenheter med hög standard, som är anpassade för behoven hos människor över 55. Placera dem i attraktiva områden med närhet till service och kommunikationer och anställ personer vars främsta uppgift är att se till så att de boende trivs och får hjälp med vardagsbestyren.

Så ser receptet ut för Riksbyggens succékoncept Bonum. I mitten av 2000-talet såg Riksbyggen det växande behovet av boende för den äldre delen av befolkningen.

Vill du flytta in i ett Bonum-boende? Läs mer om Bonum här!

– Vi valde att titta på seniorboendet, alltså lägenheterna, men också på själva området. Förutom det så kopplade vi på en fastighetsförvaltning som ser till att huset sköts på rätt sätt, och dessutom ett värdskap i föreningen i form av våra Bonum-värdar, säger Håkan Liljeblad, ansvarig för Bonum på Riksbyggen.

Många hör av sig och är intresserade

Resultatet blev häpnadsväckande. Över 1000 lägenheter har byggts, och många intressenter från alla delar av Sverige har hört av sig och velat bo i en Bonum-förening.

Håkan Liljeblad, ansvarig för Bonum på Riksbyggen.

– De flesta som hör av sig vill själva bo i en Bonumförening, men även kommuner som vill att vi ska bygga i just deras kommun kontaktar oss. Dessutom får vi frågor från en del anhöriga som ser att mamma och pappa snart behöver bo någon annanstans än i villan, säger Håkan Liljeblad.

Och nu ger Riksbyggen dem chansen. I Söndrum centrum planeras detta nya Bonumhus med 15 lägenheter om 2-4 rum och kök. Gemensamhetslokal och övernattningslägenhet byggs också i föreningen.

En Bonumvärd finns i varje projekt

Precis som i de övriga projekten kommer de boende där att flytta in i trygga, inbjudande och praktiska hem som redan från start är anpassade för att leva aktivt och bo kvar långt upp i åldrarna. Bostäderna har färre trösklar än vanliga lägenheter, de kan anpassas ifall det uppstår behov av en rullstol i hemmet, fönstrena är i sitthöjd och alla byggnader har hissar och laddrum för permobiler.

Vill du också bo i Bonum Brf Söndrum i Halmstad? Hitta nya lägenheter här!

Men den kanske mest uppskattade detaljen i Bonum-föreningarna är gemensamhetslokalen, där de boende kan träffas och hitta nya vänner. Spindeln i nätet är den så kallade Bonumvärden, som alltid finns tillgänglig och hjälper till med de boendes behov. Det kan handla om allt från städning till att putsa fönster eller arrangera grill- och vinkvällar för de boende.

För Riksbyggen har konceptet blivit en enorm framgång.

– Potentialen är mycket större än vad vi trodde när vi drog igång. Och vi lär oss saker under resans gång, för att hela tiden bli bättre, säger Håkan Liljeblad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!