A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Så hotas husägare av fastighetsskattens vara eller icke vara

Fastighetsskatten slopades 2008. Nu pratas det om att den ska återinföras igen, något som skulle slå hårt mot många hushåll och inte minst våra äldre.

CAPE MEDIA

I takt med att villa- och lägenhetspriserna stiger växer oron för vad som skulle hända om fastighetsskatten återinfördes. Den avskaffades 2008, men nu föreslår politiska partier, intresseorganisationer, statliga myndigheter och expertorgan att den ska införas igen. I spåren av coronakrisen har statsskulden vuxit och nu är det många som bävar för att skatten kommer tillbaka i kommande riksdagsvalet. Något som skulle slå hårt mot den enskilde husägaren.

– Bara pratet om fastighetsskattens återinförande gör med fog många oroliga för hur de ska ha råd att betala skatten, eller om de rätt och slätt ska tvingas flytta. Det är inte värdigt Sverige, konstaterar Christian Ekström som är VD på Skattebetalarna.

Christian Ekström, VD Skattebetalarna. Foto: Skattebetalarna

Ökade bostadsvärden ger högre fastighetsskatt

En följd av de stigande villa- och lägenhetspriserna runt om i landet gör att många ser värdet på sitt eget boende öka. Men med ökat värde kommer också en högre eventuell fastighetsskatt. I populära områden har priserna stigit kraftigt, och gjort många och inte minst äldre förmögna på sitt boende. I takt med stigande priser har olika ekonomer på exempelvis SNS (Sveriges ledande mötesplats för saklig samhällsdebatt) och ESO (expertgruppen för studier i offentlig ekonomi), men även statliga myndigheter som Finanspolitiska Rådet, börjat luta åt att återinföra fastighetsskatten. Politikerna följer efter. Det handlar helt enkelt om stora summor pengar i möjliga skatteintäkter.

Så räknar du ut vad din fastighetsskatt blir

Återinförandet av fastighetsskatten skulle slå hårt mot många hushåll. Bara för att ens grannar sålt dyrt i samma område betyder inte det att man själv har råd med en skattehöjning på huset eller lägenheten man bor i . Och det är inga små belopp det handlar om. I Stockholm innebär vissa av förslagen över 50 000 kronor om året i skatt för en vanlig standardvilla. Men även runt om i landet handlar det om mycket pengar.

Här kan du själv räkna ut vad din fastighetsskatt skulle bli.

– För många som bor i hus eller bostadsrätt skulle en återinförd fastighetsskatt bli en oerhörd ansträngning. Vi pratar alltså om skattehöjningar här som i många fall motsvarar flera månadslöner för helt vanliga bostäder, säger Erik Bengtzboe, chefekonom på Skattebetalarna. Han har räknat ut vad en återinförd fastighetsskatt skulle innebära.

Erik Bengtzboe, Chefekonom Skattebetalarna. Foto: Skattebetalarna

Därför bör vi begrava fastighetsskatten

När fastighetsskatten avskaffades 2008 kallades den för Sveriges mest hatade skatt, och trycket vart hårt för att komma bort från den absurda situation där inte minst många äldre tvingades sälja sina hem för att ha råd att betala skatten. Skattebetalarnas Förening var pådrivande för att få till en förändring och under valrörelsen 2006 blev fastighetsskatten en avgörande fråga som tippade regeringsmakten och skatten avskaffades och ersattes med en stabil, förutsägbar kommunal fastighetsskatt. Nu blossar diskussioner upp igen om att återinföra fastighetsskatten.

– Fastighetsskatten behöver begravas en gång för alla. Skatten är skadlig, skapar osäkerhet och avskaffades av goda skäl. Svenska hus- och lägenhetsägare förtjänar att få sova gott om nätterna, säger Christian Ekström, VD på Skattebetalarna.

Skattebetalarnas Förening jobbar aktivt med att driva opinion, skriva artiklar och påverka politiker genom så väl möten och samtal samt att producera och ta fram rapporter för att stoppa skadliga skatter, så som fastighetsskatten. Detta finansieras av medlemmarna.

Bli medlem här.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.