A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan du bo kvar i din bostad och få mer att leva för varje månad

Det finns många orsaker till att man behöver ett lån på äldre dagar. Men efter fyllda 60 är det svårare att få lån beviljat av banken. Det fick en man i 80-årsåldern uppleva. Mannen drevs istället till att ta dyra blancolån och fastnade i en hopplös skuldfälla. Räddningen blev Bluestep Bank.

News55

Bluestep Bank är en av de få bankerna som ger 60+lån. Banken är dessutom ensam på marknaden om att erbjuda lån med just månatliga utbetalningar till seniorer som behöver dryga ut ekonomin.
– För att vi ska bevilja ett lån med månadsutbetalning måste man vara minst 60 år och äga en bostad utan för hög belåning, säger Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på Bluestep Bank.

Ett 60+ lån som Bluestep Bank betalade ut var till en ensamstående man i 80-årsåldern. Han hade nekats lån på banker, trots bra värde på sin bostad och såg ingen annan utväg än att ta dyra blancolån och nya krediter. Snabbt hamnade han i en skuldfälla där han behövde ta nya blancolån för att betala av på de gamla.
– Vi hjälpte honom genom att lösa alla lån samtidigt som han fick ut 70 000 kronor att ha både som extra buffert och att kunna köpa nya vitvaror för. På så sätt kunde han bo kvar i sin bostad. Han var så lättad och tacksam att han grät när vi beviljade lånet, säger Christina Fällström, bolånespecialist på Bluestep Bank och som hanterade mannens ärende.

Seniorer med knappa resurser, svårighet att betala av gamla skulder eller att man bara vill unna sig lite guldkant i tillvaron. Detta är generellt de vanligaste orsakerna varför seniorer behöver låna pengar.
– Många av våra kunder har låg pension och är därför intresserade av vår låneprodukt kapitalfrigöringskredit med månadsutbetalningar. Framför allt vill de känna tryggheten med att ha en extra buffert och dryga ut sina inkomster för att få mer att leva på, säger Fanny Engströmer Finnsson.

Månadsbeloppet som kan betalas ut behöver minst vara 1000 kronor och uppåt och betalas ut under en period mellan ett och fem år. Därefter kan en ny omprövning av bostadens värde göras om behov finns att utöka lånet. Månadsutbetalningar kan också kombineras med ett större lån som betalas ut i en klumpsumma som kan användas till exempelvis renovering, resa eller bilköp.
– Åldern avgör hur mycket man får låna. Belåningsgraden varierar och man kan låna upp till maximalt 55 procent, desto äldre man är desto mer kan man oftast låna. Anledningen är att det måste finnas marginaler för framtida ränteutveckling, förklarar Fanny Engströmer Finnsson.

Flera kunder som kontaktar Bluestep Bank har gamla seniorlån med bestämd löptid som ska återbetalas inom kort. Många av dessa kunder får inte lånen förlängda och tvingas sälja sin bostad för att lösa seniorlånet.
– Det är en stress att tvingas avyttra sin bostad på grund av ett lån. Att sitta i en sådan situation är jobbig – men vi kan oftast med hjälp av kapitalfrigöringskredit lösa de gamla seniorlånen så att kunderna kan bo kvar avslutar Fanny Engströmer Finnsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!