A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan du höja din framtida pension

Genom att slopa allt vad onödiga avgifter heter, kan du höja din framtida pension rejält. Du som passerat 50 har mest att tjäna på att se över din pension.

News55

Din arbetsgivare sätter av pengar till dig i en pensionsförsäkring. Det är väldigt bra. Mindre bra är avgifterna, som är mer regel än undantag i pensionsbranschen. De ser små ut på pappret men eftersom pensionssparande är långsiktigt blir det mycket på sikt.

– Den största boven kallas avgifter, förklarar Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet. Även om de bara uppgår till en procent riskerar de att äta upp mycket av ditt sparande. Det kan handla om hundratusentals kronor.

Alla behöver pension och tjänstepensionen är faktiskt den viktigaste personalförmånen efter lönen. Ändå är det få som bryr sig om avgifterna. Eva Trouin tror att det beror på det stora ointresse som pensionsfrågan alltjämt dras med.

– Man förstår inte vilken enorm effekt en avgift kan ha. Och man förstår definitivt inte hur enkelt det är att byta till en billigare aktör. Då skulle många fler göra det.

Flytta om du inte är nöjd

De allra flesta som bytt arbetsgivare några gånger har pensionskonton utspridda hos olika banker och pensionsbolag. Det är svårt att få överblick.

– Men du kan faktiskt ta kontrollen över din pension, säger Eva Trouin. Börja med att beställa en pensionssammanställning. Då får du reda på vilka pensionskonton du har och om du kan flytta dem. Du kanske kan samla hela din pension på ett ställe och dessutom kapa avgifterna.

Du som är 50+ betalar högsta priset

Ett vanligt missförstånd är att det är för sent att flytta sin pension när man passerat 50 och ganska snart ska börja ta ut pengarna. Det kunde inte vara mer felaktigt, menar Eva Trouin.

– Ju mer pengar du har, desto större effekt har avgifterna. Den dagen du går i pension betalar du som mest – sedan fortsätter du att betala år efter år, livet ut.

Ta makten över dina pengar

Nu för tiden gäller så kallad fri flytträtt. I praktiken innebär det att du har lätt att flytta ditt pensionssparande till vilken bank du vill. Precis som i alla andra branscher har du rätten att lämna en leverantör du är missnöjd med och byta till en bättre. Vissa banker tar ut en flyttavgift för att genomföra en sådan flytt.

– Vi har kapat allt vad avgifter heter och tar inte ut någon flyttavgift, säger Eva Trouin. Men om din nuvarande bank gör det ska du inte låta dig skrämmas. Ofta kan du spara in flyttavgiften snabbare än du tror, om du byter till en aktör utan andra onödiga avgifter.

Vill du veta vilka pensionskonton du har och om du kan flytta? Beställ en gratis pensionssammanställning från Nordnet här.


Med en tjänstepension på 0,5 Mkr vid 35 år och 6 % i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 Mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 2,4 Mkr om du sparar hos ett bolag som tar 0,65 % i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 0,5 Mkr beror på att du hos det andra bolaget betalar ca 230 000 kr i avgifter. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!