A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan du läsa med fingrarna

Sedan 2005 har det varit lag på att alla medicinförpackningar ska ha punktskrift. Ett beslut som Synskadades Riksförbund var med att driva igenom. Undrar du vem som uppfann punktskriften och hur den uppkom? Här har du svaret.

News55

En militär uppfinning

Punktskriften lanserades redan 1825 av fransmannen Louis Braille, som genom en olyckshändelse blev blind vid tre års ålder. När han senare började på en skola för blinda i Paris kom han i kontakt med en skrift som soldater använde för att kommunicera med varandra ute i fält och i mörker. Den kallades för nattskrift och bestod av 12 upphöjda punkter i olika former som man kände med fingertopparna. På så vis kunde man skicka en order eller meddela varandra om fienden närmade sig.

Louis ägnade mycket tid åt att fundera på hur man kunde använda punkterna i en förenklad form. Inom loppet av några år utvecklade han ett system med sex upphöjda punkter i en stående rektangel som var lättare att känna med fingertopparna. Där kunde man kombinera punkterna på olika sätt och på så vis skapa alfabetet. Sedan dess är Louis Brailles punktskrift det system som används världen över, och på hans födelsedag, den fjärde januari, uppmärksammas varje år hans arbete vid Internationella Punktskriftsdagen.

Testa själv!

Vill du veta mer om punktskrift och lära dig känna igen olika bokstäver med fingrarna? Skicka ett mejl till Synskadades Riksförbund på [email protected] så får du ett vykort utan kostnad med svenska alfabetet tryckt i punktskrift. I mejlet skriver du ditt namn och adress samt ”Vykort” i ämnesraden.

 

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!